Pula: Uvodenje plina od 676 do 14.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U posljednjih godinu dana broj domacinstava koja su se prikljucila na prirodni plin u Puli se udvostrucio. Ujesen prošle godine 1.800 domova imalo je mogucnost korištenja ovog prirodnog energenta, a po posljednjim podacima sada ih je 3.500. Zanimalo nas je koliki su troškovi gradana kod prelaska s gradskog na prirodni plin. Informacije koje smo dobili ukazuju na to da su neki imali više srece u odnosu na ostale.

Troškovi plinofikacije ovise o sredstvima pricuve pojedine zgrade, takoder i o ispravnosti postojecih instalacija te tipu gradevine (zgrada ili obiteljska kuca). Troškovi se povecavaju ovisno o tome trebali li mijenjati ventile, cijevi, bojlere, itd. Plinari prilikom prelaska na prirodni plin treba platiti 550 kuna plus PDV, odnosno 676 kuna, a sve ostalo ovisi o troškovima zajednicke instalacije u zgradi, odnosno vertikale te troškova za izmjene u stanovima koje snose vlasnici.

- Upravo smo završili plinoficiranje zgrade i možemo reci da smo s djelatnicima koji su odradili radove jako zadovoljni, rupe su zakrpane, sve je ocišceno i obojano, što je za pohvalu, kaže Nježa Rakic, predstavnica stanara petokatnice na adresi Koparska 23, gdje su vecinom dvosobni stanovi i garsonijere.

Prosjecno su radovi unutar stanova koštali oko dvije tisuce kuna. Na to smo nadodali i izradu zajednicke vertikale. Nažalost, mi nismo imali sredstava u pricuvi, pa smo i to financirali, a po stanu nas je to koštalo 2.400 kuna. Dakle ukupno 4.500 kuna.

U popularnim "trojkama" na Vidikovcu sredstvima pricuve pak placeni su zajednicki troškovi, a ispravnost instalacija vlasnicima stanova osigurala je minimalne troškove prespajanja na prirodni plin.

- Kod nas upravo postavljaju plinomjer i nakon toga ce nas prespojiti na prirodni plin. Od 22 suvlasnika samo jedan se nije odlucio za prelazak na prirodni plin. Zajednicke instalacije u zgradi platili smo iz pricuve, a ispitivanja su pokazala da su instalacije u stanovima ispravne pa nam je prosjecni trošak po stanu oko 800 kuna jer su nam uz novi sat montirana dva nova ventila, kaže Marija Ugulin, predstavnica stanara Buonarottijeve 11, jednog od ulaza.

No, nisu svi te srece. Pogotovo vlasnici obiteljskih kuca kojima su izdaci za prelazak na prirodni plin, obicno, puno veci.

- Ukupno sam potrošio izmedu 13 i 14 tisuca kuna, a u to su ukljuceni izrada projekta, zamjena kompletnih instalacija, manje preinake i atestiranje dimovoda te zamjena dizni na starom bojleru, koji sam, pak, zadržao. Instalacije sam morao promijeniti.

- Iskreno, ne znam što da kažem. Ne vidim veliku razliku jer primjecujem da je boja na plameniku ponekad takoder narancasta, kao kod gradskog plina. Svjestan sam da je prirodni plin puno bolji, kaloricniji, ali kod kuhanja to ne primjecujem. Iako, ponavljam, nema dileme da je prirodni plin zasigurno bolji od gradskog, zakljucuje naš sugovornik.

Iz ova tri slucaja evidentno je da troškovi plinofikacije razlikuju. Oni koji posjeduju stanove u novogradnji trebali bi imati manje troškove. Upravo se u ovom projektu pokazuje koliko su znacajna sredstva pricuve, jer one zgrade u kojima ih stanari redovito uplacuju sada s puno manjim opterecenjem kucnog budžeta prelaze na toliko išcekivan jeftiniji energent.

Naknadno prikljucenje 8.000 kuna

Ukoliko netko od suvlasnika u zgradi ne želi prilikom plinofikacije njegove zgrade prijeci na prirodni plin, to može uciniti i kasnije ukoliko se predomisli. Vecina ovlaštenih izvodaca radova prilikom izrade nove vertikale u zgradi planira i odvojke za one koji trenutno ne žele prikljucenje.Potom vlasnik stana izraduje projekt plinskih instalacija za svoj stan o svom trošku i snosi troškove izrade, nakon cega ga Plinara prikljucuje po cijeni od 676 kuna s obzirom na to da mu se tijekom projekta plinofikacije ne gasi status potrošaca, vec tek zamrzava, cuvajuci plinomjer. U suprotnom, kao novom potrošacu trošak bi iznosio oko osam tisuca kuna.

Najmanji trošak - 676 kuna
Prilikom prespajanja na prirodni plin gradani Plinari placaju 550 kuna plus PDV, a to mogu uciniti na 12 rata. U tu cijenu uracunato je ispitivanje instalacija, a novi plinomjer, koji se vecinom postavlja, je besplatan. Ukoliko prespajanje ukljucuje i postavljanje regulatora, trošak koji se placa Plinari iznosi 750 kuna. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter