Pula: Utvrdena cijena novih i starih napuštenih grobnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prijedlog komunalnog poduzeca Monte Giro pulski gradonacelnik Boris Miletic donio je cjenik naknada za novoizgradena i napuštena grobna mjesta. Razlog za odredivanje novih iznosa za dodjelu grobnih mjesta na korištenje je proširenje gradskog groblja, odnosno izgradnja novih grobnih mjesta koja ce se dodjeljivati prema gradskoj odluci, a zbog cega treba formirati cijene.

- Predložene cijene za jedan do tri posto niže su od dosadašnjih, osim za dvostruke male niše, pojasnio je dijelove odluke Miletic.

U obrazloženju je, izmedu ostalog, navedeno da PDV nije iskazan jer ce se sve cijene obracunavati prema novoj stopi od 25 posto. Cjenikom se formira i cijena boda za napuštena grobna mjesta, a što je osnova za izracun visine naknade za njih. Cijena boda iznosi 0,4 kune bez PDV-a.

Dosad nije postojala niti cijena boda niti ostale stavke predvidene za izracun vrijednosti napuštenih grobnih mjesta, a to su bruto površina, broj ukopa i valorizacija grobnog mjesta.

Ukupan broj bodova množi se s cijenom boda, a tako dobivene pocetne cijene, prema predloženom cjeniku, iznose od 4.400 do cak 32.500 kuna (bez PDV-a). Vrijednost spomenickog obilježja takvih grobnih mjesta procijenit ce gradevinski vještak.

Nece se mijenjati visina godišnje grobne naknade za korištenje grobnih mjesta u odnosu na dosadašnju naknadu koja je nepromijenjena od 1. sijecnja 2008.

U tijeku je proširenje groblja na dvije lokacije uz postojeci zid na ukupnoj površini od 5,5 tisuca cetvornih metara. Gradnja je pocela lani, a trebala bi biti gotova do ove jeseni, dok bi se grobna mjesta mogla poceti koristiti u sijecnju 2013.

Direktor Monte Gira Darko Buršic najavio je da ce prednost pri kupnji novih grobnih mjesta imati oni gradani koji su svoje pokojnike privremeno pokopali u posudene grobnice, na komunalnom polju ili u kosturnicama. (S. ZRINIC TERLEVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter