Pula - uspavana ljepotica ili veliko gradilište?

Grbin: Pula je uspavana ljepotica (M. ANGELINI)
Grbin: Pula je uspavana ljepotica (M. ANGELINI)

Peđa Grbin službeni je kandidat SDP-a za pulskog gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima u svibnju. Obznanjeno je to na današnjem druženju s novinarima kojem su prisustvovali gradska vijećnica Ornela Grujić Cukon i član bivšeg gradskog odbora Ivan Lasić.

Grbinova kandidatura je odlučena na jučerašnjem sastanku SDP-a kojem su prisustvovali gotovo svi članovi bivšeg Gradskog odbora, Nadzornog odbora, Foruma žena, Foruma mladih i Seniora stranke.

Grbin je rekao da su u SDP-u odlučili da je u Puli potrebna promjena.

- Naš grad nije u najljepšem stanju. Unazad osam godina SDP je zajedno s IDS-om krenuo u koaliciju koja je Puli trebala donijeti boljitak. Ne možemo zanijekati da u ovo vrijeme nije bilo dobrih stvari, međutim odgovorno tvrdim da u osam godina Puli nismo dali ono što smo trebali. Pula je danas poput uspavane ljepotice. U SDP-u je odlučeno da na izbore moramo izaći sami i građanima predstaviti naš program. Smatramo da se gradom upravljalo bez dovoljne komunikacije s građanima. Transparentnost rada je bila samo na papiru, a komunikacija se vodila preko izuzetno skupih PR agencija. One direktne komunikacije s građanima nije bilo, zato to moramo promijeniti. Nezaposlenost je u Puli gorući problem. Nije dovoljno pomoći Uljaniku. U suradnji sa susjednim općinama moramo Puli osigurati ozbiljnu poslovnu zonu u kojoj će se poslovne aktivnosti grada moći širiti. Vrijeme je da se okrenemo od megalomanskih projekata da ih revidiramo i da jasno kažemo da takvi projekti nisu čudo s neba koje će spasiti Pulu. Trebamo se okrenuti manjim projektima i pomoći postojeće ugostiteljske sadržaje. Tako da uvjet za dobivanje šire terase kafića ne bude samo suncobran sa znakom Ginete, izjavio je Grbin.

Ukratko se osvrnuo i na svoj program koji će prezentirati građanima. Dotaknuo se bolnice, skupe zaobilaznice, rotora u Šijani te bazena na Pragrandeu. Grbin je izrazio sumnju u namjeru Danka Končara da izgradi bazen za građane Pule.

- Na nama je da dovršimo sustav odvodnje i izgradnju pročistača. Naš grad je lani usvojio projekt uređenja rive. Izgleda prekrasno, no bojim se da je to znanstvena fantastika. Moramo revidirati taj projekt. Prometnice su nam u katastrofalnom stanju, kao i fasade. Grad nam izgleda kao da smo jučer izašli iz 2. svjetskog rata. Projekt "Dolcevita" nije bio dobar jer je rađen naopako. U obrazovanju smo imali dobre rezultate, no mi ćemo se zalagati za izgradnju nove škole u Šijani, rekao je između ostalog Grbin.

Odgovarajući na novinarska pitanja Grbin je priznao da je i on suodgovoran za to uspavljivanje jer je sam bio član poglavarstva Pule. Izjavio je da povjerenik i stranka u Puli rade sve po statutu SDP-a te da nema nikakve nezakonite radnje u odlučivanju i donošenju odluka u trenutku kada su raspuštena sva tijela gradske organizacije. Grbin je rekao da su u tijeku razgovori s drugim potencijalnim partnerima na lokalnoj razini te da je SDP u Puli otvoren za suradnju sa svima. (C. B. GALIĆ)

Miletić: Pula je veliko gradilište, a ne 'uspavana ljepotica'

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izjavio je kako je Pula, unatoč gospodarskoj krizi, veliko gradilište, a ne 'uspavana ljepotica', kako je na konferenciji za novinare rekao Peđa Grbin.

"Suradnja između IDS-a i SDP-a u Puli u proteklih osam godina bazirana je upravo na strateškim projektima koje smo zajednički pokrenuli, poput izgradnje nove škole na Velom Vrhu, proširenja pulske obilaznice, izgradnje novoga stadiona...", rekao je novinarima Miletić i dodao kako vjeruje da će te dvije stranke i ubuduće imati konsenzus o tim strateškim pitanjima. Naime, smatra on, to nema veze s politikom i političkom pripadnošću, nego isključivo s boljom Pulom i boljim društvenim standardom građana.

Osvrnuvši se na Grbinovu tvrdnju kako se Pulom dosad upravljalo bez dovoljne komunikacije s građanima, Miletić je podsjetio da je taj grad po rezultatima nezavisnog istraživanja treći po transparentnosti u Hrvatskoj.

Zamoljen da komentira kandidaturu Peđe Grbina za pulskoga gradonačelnika, istaknuo je kako je to legitimno pravo SDP-a te da će građani u konačnici odlučiti kome će dati potporu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter