Pula: Uskraćena prava najmlađima

Je li Grad Pula doista prijatelj djece, čime se diči? (arhiva)
Je li Grad Pula doista prijatelj djece, čime se diči? (arhiva)

"Kada gradska ili državna vlast reže iznose socijalne pomoći za građane slabijeg imovinskog stanja, znači da nešto ozbiljno nije u redu. Kada uz to udari po uskraćivanju prava za djecu, onda to znači potpuni sumrak socijalne politike i potpunu neosjetljivost za one kojima je pomoć najpotrebnija", reakcija je to pristigla iz predsjedništva Udruge ravnatelja privatnih vrtića na izjave gradskog pročelnika Erika Lukšića o novoj odluci o socijalnoj skrbi po kojoj su pojedini roditelji, korisnici neke od socijalnih kategorija, ostali bez subvencija.

Ogorčeni su također zbog njegovih izjava kojima proziva ravnatelje privatnih vrtića da su "vjerojatno zaboravili obavijestiti svoje korisnike ili su korisnici to propustili pročitati".

- To je bezočna laž. Prva obavijest o novoj odluci o socijalnoj skrbi na adrese privatnih vrtića stigla je na kraju kolovoza, a tek prekjučer su nam poslali pojašnjenje da oba roditelja moraju imati petogodišnje prebivalište u Puli da bi ostvarili subvenciju iz domene socijalne skrbi, tvrde iz Udruge ravnatelja privatnih vrtića. Vele da je to čisto prebacivanje odgovornosti jer je do propusta došlo u gradskom odjelu, a ne kod ravnatelja privatnih vrtića.

Također im je nepojmljiva izjava Lukšića da se korisnici pomoći sami moraju pobrinuti za novosti u zakonima ili gradskim odlukama. Tvrde da je to loša praksa Grada koji se često naziva socijalno osjetljivim, a s druge strane ukida socijalnu pomoć onima kojima je najpotrebnijima.

- Poanta je u tome da su u cijeloj priči zakinuta prvenstveno djeca kojima je ta pomoć najpotrebnija. Zar nije dovoljno što i djeca i njihovi roditelji žive u slabijim imovinskim uvjetima, nego im treba uzeti još i to malo pomoći što dobivaju, napominju iz ove udruge te navode nekoliko apsurdnih primjera.

U jednome su slučaju roditelji iz različitih gradova, majka je iz Zagreba, a otac iz Pule. Imaju blizance i korisnici su dječjeg doplatka koji im umanjuje cijenu vrtića za 50 posto. Međutim, budući da majka nema pet godina prebivalište u Puli, već 4,5 godina, izgubili su pravo na subvenciju pa umjesto 600 kuna mjesečno za oba djeteta moraju plaćati 1.200 kuna! (Piše N. SOFTIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter