Pula: Uskoro prenamjena bivše vojne bolnice

Krajem lipnja znat će se što se planira u bivšoj vojnoj bolnici (Arhiva)
Krajem lipnja znat će se što se planira u bivšoj vojnoj bolnici (Arhiva)

Izgradnjom nove bolnice u Puli i preseljenjem djelatnosti koje se sada obavljaju u kompleksu Mornaričke bolnice, taj će kompleks koji se proteže na 13.500 tisuća kvadrata u budućnosti biti slobodan. Zbog optimalnog korištenja prostora bivše vojne bolnice, a koji predstavlja značajan razvojni resurs, nužno je prethodno temeljito analizirati sve modele i mogućnosti što bi se u tom velebnom zdanju u budućnosti trebalo nalaziti.

Stoga je župan odlučio da se provedba projekta prenamjene bivše vojne bolnice povjeri Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) koja je sredinom prošlog mjeseca već krenula u izradu analiza koje podrazumijevaju planove i buduću prostornu prenamjenu Mornaričke bolnice. Za taj je posao IDA-i dodijeljeno 200 tisuća kuna, a sredstva su osigurana u ovogodišnjem županijskom proračunu.

Direktor IDA-e Boris Sabatti potvrdio je da će cijeli projekt i relevantan materijal biti gotov do kraja idućeg mjeseca, a potom će se prezentirati i na pulskom Gradskom vijeću te će o konačnom modelu odlučivati  vijećnici županijske Skupštine. Zasad, otkriva Sabatti, IDA radi visibility studiju i procjenu cijelog kompleksa koji je ogroman te ga je stoga nužno u prostornom i razvojnom smislu, što bolje iskoristiti.

- Sagledavamo nekoliko modela, a jedna od opcija bit će da se dio zgrade prenamjeni u dom za smještaj starijih i nemoćnih osoba. Također, razmatra se i da se dio prostora rezervira za potrebe studentskog doma, a treća varijanta je uključivanje komercijalne djelatnosti, navodi Sabatti.

Dodaje, da se u tom dijelu razmatraju razne mogućnosti, od prenamjene dijela zgrade u poslovne prostore, a spomenuo je i mogućnost hotela i hostela. Koliko bi realno moglo proći vremena od ideje do realizacije zasad je teško prognozirati no kako doznajemo godinu do dvije, zasigurno će trebati pričekati. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter