Pula: Uskoro poznato rješenje za Trg kralja Tomislava

(A. KANCELAR)
(A. KANCELAR)

Krajem proteklog tjedna započela je analiza urbanističko-arhitektonskih rješenja uređenja Trga kralja Tomislava pristiglih na natječaj koji je raspisao Grad Pula i Društvo arhitekata Istre. Iz gradske uprave nisu željeli izaći s informacijom koliko je radova pristiglo pravdajući se da je natječaj anoniman. Po najavama gradske uprave odabrana rješenja, a i sva pristigla, javnosti bi se trebala prezentirati sredinom kolovoza ili početkom rujna, ovisno o žalbenom roku, te bi se tada trebalo saznati na koji se način namjerava urediti najveća zapuštena površina na Verudi, kojoj dnevno gravitira najmanje pet tisuća građana.

Natječaj je raspisan po istom modelu koji je primijenjen za uređenje rive. U natječajnoj dokumentaciji uvažena su mišljenja i prijedlozi raznih institucija, udruga, poslovnih subjekata, struke, ali i stanara tog dijela Verude.

Neće se urediti samo danas prašnjava (ili blatnjava) površina trga, nego i otvorena zelena tržnica na Verudi, parkirališta, dječje igralište, pješački koridori prema Domu sportova i drugo, a uređenje će pratiti i izgradnja oborinske kanalizacije te javne rasvjete.

Gradska uprava najavljuje da će odabrano rješenje biti definirano tako da se Trg može uređivati u fazama, no bez obzira na to Verudeži, pogotovo oni koji stanuju oko trga, moći će konačno udahnuti svježi zrak umjesto oblaka prašine te hodati svojim trgom van dosega lokvi i blata. (piše G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter