Pula: uskoro postavljanje pontona za hidroavione

Na dijelu rive ispred ulaza na Uljanik otok uskoro bi se trebao postaviti ponton za hidroavione
Na dijelu rive ispred ulaza na Uljanik otok uskoro bi se trebao postaviti ponton za hidroavione

Uskoro postavljanje pontona za hidroavione Prema dostupnim informacijama, ovih dana trebaju se izmjestiti ribarice smještene duž rive kod Uljanik-otoka. Razlog je postavljanje pontonskog mosta koji će služiti za pristajanje hidroaviona.

Kao što smo već pisali, riječ je o projektu koji se spominje već nekoliko godina, a koji se nastojao barem inicijalno realizirati i kroz EU projekt "Adri-Seaplanes" u kojeg je bila uključena i Lučka uprava Pula, a putem kojeg bi Pula hidroavionima bila povezana s gradovima duž jadranske obale, od Italije do Albanije i Grčke.

U svibnju je Upravno vijeće Lučke uprave Pula usvojilo je odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu koncesije za pontonsko pristanište za hidroavione i prihvat putnika, da bi u srpnju prihvatilo jedinu pristiglu ponudu, onu njemačko-hrvatske tvrtke European Coastal Airlines (ECA). Oni, prema riječima predstavnika Lučke uprave, namjeravaju postaviti ponton dimenzija 30 sa 12 metara i to upravo preko puta prostorija Lučke uprave, ali i svojih jer bi navodno ECA prostore iznajmila i uredila u zgradi Politehnike, gdje bi potom bilo i mjesto prodaje karata te čekaonica.

Iako se još ne zna kada bi linije i u kojim smjerovima trebale saživjeti, navodno bi, prema najava, European Coastal Airlines te linije držao i tijekom cijele godine, što će naravno ovisiti o moru i vremenskim prilikama. Upravo danas bi ECA-i trebala biti izdana i lokacijska dozvola za ponton za kojeg su ishodovali koncesijsko odobrenje. Bude li to doista tako, njima će taj dio rive trebati predati "očišćen" od ribarica, a potom je na ECA-i da odredi hodogram radova, postavljanje pontona, kao i početak linijske vožnje. (NAPISALA Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter