Pula: Uskoro novi uvjeti za socijalne stanove

Panorama Pule (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Panorama Pule (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Grad Pula je prije četiri godine donio odluku o davanju stanova u zaštićeni najam, po kojoj je utvrđena i lista prvenstva. Na njoj se našlo 169 osoba, a lista je važeća četiri godine, do kolovoza 2013. Gradski komunalni odjel stoga sada priprema novu odluku, a poziv za upis na novu listu za dodjelu stanova u najam raspisat će u ožujku ove godine.

- Vjerujem da će za mjesec dana biti poznati kriteriji za uvrštenje na listu, a potom ide javni poziv za građane, rekao nam je resorni pročelnik Damir Prhat. Veli da u kriterijima neće biti značajnijih izmjena, ali određene će stavke ipak biti promijenjene, o čemu odlučuje gradonačelnik.

Podsjetimo, podnositelji zahtjeva morali su imati prebivalište na području Grada najmanje u zadnjih deset godina, bez prekida. Nadalje, podnositelj i članovi domaćinstva ne smiju imati u suvlasništvu ili najmu stan. Ukupni prosječni mjesečni neto prihodi po članu obitelji ne smiju prelaziti 50 posto zadnjeg objavljenog iznosa prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u Republici Hrvatskoj na dan objave javnog gradskog poziva. Nadalje, žele li građani dobiti gradski stan ne smiju imati nepodmirenih dugovanja prema Gradu.

Uvjeti i mjerila koji određuju mjesto na listi prvenstva su dužina prebivališta na području Grada, godine radnog staža, broj članova obiteljskog domaćinstva podnositelja zahtjeva, broj djece na redovnom školovanju, godine života, zdravstveno i socijalno stanje.

Ako se na listi nađe više podnositelja s istim brojem bodova, prednost ima onaj tko je dulje vrijeme prebivao na području Pule i ima veći broj članova domaćinstva.

Na prethodnom natječaju rok za predaju dokumentacije bio je 30 dana od objave javnog poziva, dok pravo prigovora na privremeno utvrđenu listu vrijedi osam dana od njene objave. Ugovori o najmu stana potpisivali su se na pet godina. Tijekom 2012. godine Grad Pula dodijelio je ukupno četiri gradska stana osobama s liste prvenstva.

Stanovi i za deficitarne kadrove

Gradskom odlukom propisano je da se izvan liste prvenstva stan može dati u najam osobama koje su zaposlene u oblasti zdravstva, kulture, sporta, visokog školstva, pravosuđa i policije, čiji su rezultati značajni za grad, ako se ocijeni da će svojim radom pridonijeti njegovom razvoju ili da su od izuzetnog značaja za funkcioniranje djelatnosti u kojoj su zaposleni. (piše S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter