Pula: Uskoro čitava etaža za ginekološke ambulante

Stari ulaz je zatvoren, ali je natpis o tome slabo vidljiv
Stari ulaz je zatvoren, ali je natpis o tome slabo vidljiv

Traje završna faza obnove i proširenja ginekološke zdravstvene stanice pulskog Doma zdravlja na Verudi pa se u ambulante ulazi s druge strane zgrade, uskom stazom uz ogradu nedavno otvorenog velikog gradilišta na Trgu kralja Tomislava. Ambulante i čekaonice već su neko vrijeme preseljene u preuređen drugi dio etaže, na mjestu nekoć bespravno useljenog stana od 80 kvadrata za koji su Istarski domovi zdravlja prošlog ljeta dobili šestogodišnji sudski spor.

Četiri liječnika u dvije ordinacije

Četiri ginekološka tima još uvijek se tiskaju u dvije ordinacije, ali sada puno veće, ali kada završi kompletna obnova, svaka će ginekologinja imati svoju ambulantu, a pacijentice, trudnice i njihova pratnja neće se više gužvati po uskim hodnicima.

Uvjeti u ginekološkoj stanici na Verudi bili su zaista jako loši i ovo je, nakon energetske obnove zgrade Doma zdravlja u Pazinu, druga najvažnija i najveća investicija Istarskih domova zdravlja u ovoj i prošloj godini. Radove su na javnom natječaju povjerili pulskoj tvrtki S. R. Arena, a trebali bi biti gotovi do nove godine. Kada se proširi na čitavu etažu, ginekološka stanica raspolagat će s 256 četvornih metara prostora, što je puno više od nekadašnjeg 141 kvadrata. Ambulante će imati po 15-ak četvornih metara, a do sada su se dva liječnička tima u jutarnjoj i poslijepodnevnoj smjeni izmjenjivala u dvije ordinacije od 11 i devet kvadrata.

U tijeku nabava opreme

- Investicija u uređenje prostora u ovoj godini iznosi 705.479 kuna, u što je uključen PDV. Osim toga, ulažemo dodatnih oko stotinu tisuća kuna za klimatizaciju, medicinsku opremu i namještaj. S obzirom da je nabava opreme još u tijeku, to nije konačna brojka. Sve su to vlastita sredstva Istarskih domova zdravlja, kaže ravnatelj dr. Ante Ivančić.

Kako pojašnjava, radilo se u fazama da bi se izbjeglo preseljavanje ordinacija. Počelo je lani zamjenom vanjske stolarije i ugradnjom klima-uređaja te građevinskim radovima vrijednima 223.735 kuna s PDV-om koje je također izvela tvrtka S. R. Arena. Prošle godine je pred ulazom u zdravstvenu stanicu izgrađena i rampa za pristup invalidima i teško pokretnim osobama. Taj su posao obavili radnici tvrtke Plan Gašparini iz Višnjana za 137.256 kuna s PDV-om, što je većinom financirano iz županijskog proračuna.

Šest ginekologa za cijelu Puljštinu

U proširenoj i novouređenoj ginekološkoj zdravstvenoj stanici na Verudi, dakle, od nove godine lakše će se disati, ali je pitanje hoće li to smanjiti duge liste čekanja i gužve pred primarnim ginekološkim ambulantama u Puli. Naime, ni nova, od lani aktualna javnozdravstvena mreža nije donijela nikakva proširenja za najveći istarski grad gdje primarna ginekološka zaštita žena s područja čitave južne Istre počiva na svega šest liječničkih timova. U Istri ih je ukupno 16 - po dva tima su u Labinu, Poreču, Rovinju i Umagu te po jedan u Buzetu i Pazinu. S po osam-devet tisuća pacijentica po ordinaciji, naravno da su liste čekanja preduge. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter