Pula: Uređene šume Lungomare i Drenovica

Završno čišćenje šumice Lungomare (D. MEMEDOVIĆ)
Završno čišćenje šumice Lungomare (D. MEMEDOVIĆ)

Završnom akcijom čišćenja šumice Lungomare, u kojoj su sudjelovali rekreativci Calucema te sportskim aktivnostima na Sportsko-rekreacijskom centru Valkane, zaključena je tijekom vikenda velika proljetna ekološko-rekreacijska akcija kojom se želi urediti i povezati dvije pulske šume - Lungomare i Drenovicu.

Kako su nam pojasnili predsjednici mjesnih odbora Vidikovac i Sisplac-Sv. Polikarp na čijem se području šumice nalaze, Boris Fornažar i Alka Starac, ovo je šesta godina kako se organiziraju akcije uređenja šumica te sportske aktivnosti čiji su glavni organizatori DSR Maraton-Uljanik i NK Pula ICI, a cijela se manifestacija održava pod pokroviteljstvom Grada Pule.

Nakon prigodnog otvaranja manifestacije te programa kojeg su priredili učenici Osnovne škole Stoja, održano je jahačko natjecanje za juniore, a sva su se djeca i sama mogla okušati u jahanju na konjima Konjičkog kluba Pula Paradiž. Održane su i brojne sportske aktivnosti - boćanje između klubova Cement i Veruda, teniski turnir najmlađih, nogometne utakmice između Osnovne škole Stoja i Vidikovac i škole nogometa NK ICI te dječja utrka u dužini od 350 metara.

Sportski vrhunac je svakako bila promotivna utrka kroz šumu u duljini od četiri kilometra. U kategoriji žena prvo mjesto osvojila je Eda Peruško (DSR Maraton-Uljanik), drugo Maja Filipović iz istog kluba dok je kao treća stigla Dora Pavletić (Pčelice Pula).

U kategoriji muškaraca prvo je mjesto osvojio Ivan Rnjak, drugo Ozren Rnjak, a treće Tomislav Hrstić - svi iz DSR Maraton. Inače, u utrci je sudjelovalo 50-ak trkača i trkačica.

Manifestaciju su obogatili i "hodači" KRUPP-a, njih 25 koji su prošetali od Valsalina do Valkana, a uz pomoć policijskih službenika mogle su se isprobati i takozvane "pijane naočale".

Šumice se kontinuirano čiste tijekom godina, odnose suhe grane i srušena stabla, kosi trava i odnosi otpad. Lani je uređena poljana od dvije tisuće metara ispod hotela Pule na kojoj se ove godine namjeravaju postaviti dječja igrala.

Na Drenovici je, pak, uređeno i očišćeno oko 14 hektara i uređene dvije staze za trčanje te je ona od nekada zapuštene i nepristupačna šume tijekom godina otvorena građanima, rekreativcima te roditeljima s djecom koji ju koriste tijekom cijele godine. (B. PETROVIĆ; Snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter