Pula: Upaljena prva adventska svijeća

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Na inicijativu Slovenskog kulturnog društva Istra Pula ove je godine u Puli prvi put proslavljen Advent. Svake nedjelje, sve do 18. prosinca, u 10 sati u Flanatičkoj ulici kraj Müllera održavat će se glazbene priredbe na kojima će se s novogodišnjim i božićnim napjevima predstaviti nacionalne manjine. Slovensko kulturno društvo je u suradnji sa zanatlijama i obrtnicima izradio adventski vijenac sa stiliziranim svijećama koji je postavljen na obližnju fontanu. Za zimzeleno ukrašavanje vijenca su se pobrinule članice kreativne radionice društva.

Priča suživota

Uoči glazbenog programa svake će nedjelje pored adventskog vijenca biti upaljena svijeća uz objašnjenje kakvu simboliku predstavlja. Nastupom zbora Slovenskog kulturnog društva Istra Encijan otvorena je manifestacija "Prosinac u Puli". Prvu je adventsku svijeću upalio pulski gradonačelnik Boris Miletić, a programu je nazočila brojna publika. Prigodne je riječi nazočnima uputila i predsjednica Slovenskog kulturnog društva Danica Avbelj.

- Okupili smo se ovdje, oko vijenca, kako bismo započeli jednu lijepu priču zajedničkog suživota. Adventski vijenac čine dva temeljna simbola, krug bez početka i kraja kao simbol vječnosti i svijeće kao simbol svjetlosti, rekla je Avbelj.

Kako je pojasnio fra Đuro Vuradin, adventski vijenac integralni je dio kršćanske tradicije. Na prvu adventsku nedjelju pali se prva svijeća, koja znači nadu. Adventski vijenac okuplja obitelj oko stola, što u ovom užurbanom vremenu pruža utjehu i upućuje nas na zajedništvo. Zato je fra Vuradin pozvao sve da u adventsko vrijeme zastanu malo, da se češće druže s prijateljima i ljudima koje vole.

Druženje s prijateljima

Narednih će se nedjelja predstaviti talijansko kulturno-umjetničko društvo Lino Mariani, potom albansko kulturno-umjetničko društvo, a na kraju i KUD Matko Brajša Rašan, svi sa svojim prigodnim blagdanskim pjesmama. Zbor Encijan je obogatio nedjeljno jutro svojim prigodnim blagdanskim napjevima, pokazavši još jednom veliku uigranost. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter