Pula: Uništena kupališta popravit će Grad

Havajska uvala nastradala je u jakoj južini
Havajska uvala nastradala je u jakoj južini

Iako su pulske plaže još uvijek prazne, vrijeme je da ih se polako počne uređivati. Pogotovo one koje su i po život opasne. A primjera ima na najposjećenijem turističkom poluotoku - Verudeli.

Tu mislimo na dio ograde kod Svjetionika koja štiti prolaznike od pada s velike visine u plitko more koja je jednostavno nestala. Dio napravljen od kamena nalazi se u blizini, ali željeznog dijela nema i betonski plato naprasno završava nad morem.

Svega koji metar dalje nalazi se Havajska uvala, podno hotela Park, gdje je, vjerojatno pod utjecajem južine i visokih valova, nekoliko stepenica doslovno premješteno i veliki komadi kamenja nabacani su na stijene.

U našu se redakciju javio čitatelj koji kaže da je po struci građevinski inženjer te da je i sam u tom dijelu Verudele uočio potencijalnu opasnost za šetače, a uskoro i kupače.

- Nakon što je u zimskim mjesecima jugo doslovce poharalo dijelove obale na Verudeli već mjesecima gledam, kada šećem onuda, kako su dijelovi zidova na obali toliko podlokani da svakim danom predstavljaju sve veću opasnost.

U početku sam se nadao da će se to sanirati, i čekao. No, s dolaskom ljepšeg vremena ljudi na Verudeli ima sve više, a nitko ne sanira te podlokane zidove pa doista mogu reći da se bojim za njihovu sigurnost, veli nam naš sugovornik.

Dodaje, kako se uvjerio da preostali zidovi i dijelovi šetnice nisu armirani i samo je pitanje trenutka kada će se sve srušiti. Najopasniji su dijelovi, navodi nam, kod Havajske uvale i kod bistroa gdje je napola srušen ogradni zid.

Upit smo proslijedili gradskom pročelniku za komunalni sustav i imovinu Damiru Prhatu koji nam je rekao da je upoznat sa stanjem na terenu i da se poduzimaju sve aktivnosti da bi cijelo to oštećeno područje i sanirali.

- Naime, uslijed jakog vjetra ograda iznad Svjetionika je urušena, a ogromno kamenje oko Havajskog koje se odronilo razasuto je po stijenama. Razgovarali smo i s predstavnicima Arenaturista, Igorom Štokovićem i Deanom Žufićem koji su također upoznati sa stanjem na terenu.

Istina je da Arenaturist ima koncesiju nad tim područjem, ali se ovdje radi o pomorskom dobru za kojeg je nadležan Grad pa je stoga i obveza Grada njegovo uređenje, rekao je pročelnik Prhat te najavio da će do početka turističke sezone i kupanja nastojati sanirati oba opasna prilaza kupalištima.

Gradonačelnik Boris Miletić rekao je da će Grad sanirati opasna kupališta iz namjenskih sredstava za uređenje pomorskog dobra. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; B. PETROVIĆ; snimio M. ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter