Pula: Umjetnička ulica večeras otvara svoja vrata

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Udahnuti umjetničku dušu starogradskoj jezgri grada cilj je programa "Art zona Kandler" koji će službeno biti otvorena danas, a prema najavama, pravo će zaživjeti u predstojećoj sezoni. Tako će već danas građani, ali i gosti Pule moći vidjeti u kojem smjeru Art Zonu vode pulski umjetnici u suradnji s Gradom.

U 20 sati svoja vrata otvaraju galerije Motika izborom iz zbirke, Poola predstavlja radove nastale na radionici u suradnji s Udrugom cerebralne paralize Istarske županije, a svoja vrata otvorit će i galerija Kandler 5, dok će u 20.30 sati službeno prvi puta svoja vrata otvoriti i započeti s radom nova galerija Ars tudio Gallery.

Kako pojašnjavaju u Gradu Puli, Art studio Gallery svojim će posjetiteljima predstavljati bogati umjetnički izričaj članova, ponajviše u keramici. Kao dio izložbenog postava svoje mjesto u galeriji zauzet će i korisnici s kojima udruga provodi višegodišnje projekte. Jedni od njih svakako su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Alfredo Štiglić te osobe s intelektualnim teškoćama, s radovima nastalima na keramičkim radionicama.

Kao dio nove umjetničke zone najvećeg istarskog grada, udruga u novouređenom prostoru planira ugostiti izložbe i gostujućih umjetnika, zatim izložbe u sklopu svoje manifestacije "Dani stvaralaštva" koja okuplja umjetnike iz Pule, Istre, Hrvatske te 5. Dana stvaralaštva 2013. i iz Italije i Slovenije.

Udruga Art studio uložit će svoje znanje i umjetničke sposobnosti da njezini programi svojom inovativnošću, originalnošću i kvalitetom budu dijelom revitalizacije Kandlerove i njezinog profiliranja u prepoznatljivu umjetničku zonu i izvan turističke sezone.

Osim izvrsnih izložbi, dobroj atmosferi Art Zone Kandler pridonijet će i koncert u Katedrali te na Trgu Svetog Tome pred Katedralom. U Katedrali nastupaju Nizozemski Collegium Musicum orkestar i zbor pod dirigentskom palicom Quentin Clarea te Gilles Michelsa, a u 21 sat prava jazz poslastica Fiorin Jazz orchestra (Branko Sterpin - truba, Miron Hauser - trombon, Leon Brenko - klavijature, Adriano Bernobić - bubnjevi, Nenad Mirt - kontrabas).

Prema riječima akademskog kipara Erosa Čakića, koji je i  član Povjerenstva za koordinaciju programa "Art zona Kandler", kroz realizaciju programa, namjera je udahnuti dašak umjetnosti u Kandlerovu ulicu i stvoriti od nje lokaciju na kojoj će se održavati brojne manifestacije i omogućiti primjeren obilazak grada.
- Dakle, cilj je revitalizirati ulicu, pripadajuće uspone i trgove putem programa i aktivnosti ustanova i udruga iz područja kulture s ugostiteljskim, turističkim i trgovinskim subjektima u toj zoni, a sve s ciljem što kvalitetnije prezentacije gradske, regionalne kulture i baštine tijekom cijele godine, no s naglaskom na turističku sezonu. Mi kulturnjaci tu smo da dajemo prijedloge, programima u Kandlerovoj ulici skrenemo pozornost građanima, ali i gradskoj vlasti da svi uvide što se sve zapravo ondje može događati, ističe Čakić. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter