Pula: Umjesto parkinga na rivi pješačka zona

(G.ROJNIĆ)
(G.ROJNIĆ)

Kada je prije dva tjedna vraćen dvosmjerni promet rivom, najavljivalo se i da bi uskoro mogla biti vraćena i mogućnost parkiranja na obalnom dijelu. Istaknuto je tada da će se kompletna prometna situacija na rivi vratiti i nalikovati onoj prije početka gradnje obalnog kolektora. To kao da je navelo mnoge da, unatoč znakovima zabrane parkiranja, počnu ostavljati svoja vozila na rivi. A gdje je jedno vozilo odmah se parkira pet do deset drugih, uglavnom inozemnih registracija.

Stoga ne čudi da subotom i nedjeljom, a pogotovo navečer svakog dana, na rivi uredno stoji parkirano najmanje 50-ak vozila, kao da je parkiranje na rivi uobičajeno. Međutim, uskoro bi se takva slika drastično trebala promijeniti jer parkiranje na rivi bit će dozvoljeno samo u dijelu ispred Titovog parka i nasuprot zgrade Lučke kapetanije, dok će ostali dio rive ostati nedostupan za ostavljanje limenih ljubimaca.

- Obalni dio rive od semafora na križanju s Ulicom Sv. Ivana, pa do porte Uljanika, zaključkom koji će uskoro biti donesen, postat će pješačka zona. Vraćanje parkiranja na rivu omogućit će se samo u dijelu od semafora na rivi prema zgradi Lučke kapetanije. Trenutno se izrađuje projektna dokumentacija i nakon što dobijemo suglasnost MUP-a implementirat ćemo takvo rješenje, odnosno postaviti svu prometnu signalizaciju, kaže Damir Prhat, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Uvođenje pješačke zone u središnjem dijelu rive značit će i strože sankcije prema nepropisnom parkiranju. Sada je ono bilo sankcionirano samo u ophodnji gradskog prometnog redara koji je, uz rivu, trebao obilaziti i ostale prometnice šire starogradske jezgre. Policija se nije bavila prekršajima, a pauk nije mogao intervenirati na rivi jer vozila nisu smetala prometu. Međutim, sada će se situacija drastično promijeniti jer su u pješačkoj zoni vozila "uljez" i pauk ih može odvesti.

- Čim se implementira rješenje pješačke zone u središnjem dijelu rive, nepropisna parkiranja lako ćemo sankcionirati. U pješačkoj zoni, naime, može djelovati pauk, što dosad nije bio slučaj na rivi. Sasvim sigurno nećemo dozvoliti nepropisno parkiranje kada se uvede pješačka zona na rivi, poručuje pročelnik. (G.ROJNIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter