Pula: Umjesto 48, čak 200 taksista bori se za putnike

Pulski taksisti (M. ANGELINI)
Pulski taksisti (M. ANGELINI)

"Pulski taksisti imaju uređen autotaksi prijevoz; zna se što se smije i što se ne smije; imaju uređene cijene, dozvole, stajališta, a s druge strane taksisti iz okolnih općina rade što ih je volja: samostalno određuju cijene i nesmetano posluju po Puli, iako je to protuzakonito", tim nam se riječima obratio jedan od pulskih taksista (podaci poznati redakciji), nezadovoljan situacijom na gradskim ulicama zbog koje, u konačnici, ispaštaju upravo korisnici taksi prijevoza u gradu.

Divlja stajališta i cijene

Prema riječima našeg sugovornika, trenutno je situacija takva da taksisti iz okolnih općina nesmetano posluju po Puli, iako je to, smatra, protuzakonito.

- Pokupe stranku, primjerice, na aerodromu, dovezu je u Pulu, a potom "kupe" još putnika i razvoze ih. Štoviše, situacija je toliko izmakla kontroli da se ne libe ni stajati ispred hotela, na Giardinima, bilo gdje. Slobodno posluju i što je još najgore, slobodno određuju cijene, rekao nam je sugovornik i napomenuo da tako umjesto 48 taksija koliko je određeno za Pulu, posluje ih barem 200, iako je važećim sporazumom Pule s okolnim općinama definiran maksimalni broj od 80 taksija.

Na upit kako je moguće da se vožnja od Giardina do Vidikovca, što je slučaj jedne djevojke, naplaćuje čak 70 kuna i ne čini li im se to previše, kaže da su oni upravo zbog toga ogorčeni jer se oni moraju pridržavati uređenih pravila, dok kolege iz drugih općina nemaju nikakvih pravila pa tako voze s čak nekoliko vozila, odrape višu cijenu i nitko im ništa ne može, a na kraju svi optuže pulske taksiste da pljačkaju ljude na prijevozu.

Prijave inspekciji

No, razlog ovakvom obraćanju javnosti je i propali pokušaj dogovora. Naime, proteklog se tjedna trebao održati sastanak na kojem se očekivao novi sporazum među taksistima, a kojim bi se uredila pravila poslovanja za sve, a ne samo za pulske taksiste. Međutim, umjesto sastanka s gradonačelnikom, naš sugovornik veli da su ih saslušali ljudi iz nadležnog gradskog odjela, bez gradonačelnika ili barem nadležnog gradskog pročelnika.

- Zbog svega što se događa, mi, pulski taksisti, skupili smo 35 potpisa kojima tražimo prekid sporazuma s okolnim općinama, poslali potpise u Obrtničku komoru putem koje je zatražen taj sastanak, rekao nam je taksist i dodao da su cijelu situaciju prijavili policiji i prometnoj inspekciji, ali nitko za sada nije ništa poduzeo. Napomenuo je da će kaos tek uslijediti, posebno tijekom održavanja Outlook i Dimensions festivala, a tada su moguća i veća negodovanja, pa čak i prosvjedi. Pulski taksisti žele da se sporazum poništi i sklopi novi koji će regulirati da se taksira samo na području za koji je izdana dozvola. Ni oni tako neće moći na zračnu luku, no to im, kažu, nije problem. (N. SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter