Pula: Umirovljenici prigrlili svoju knjižnicu

Prigodna svečanost u pulskoj Čitaonici kluba umirovljenika
Prigodna svečanost u pulskoj Čitaonici kluba umirovljenika

U povodu obilježavanja 6. godišnjice rada pulske Čitaonice kluba umirovljenika u njezinim prostorijama održana je prigodna svečanost. Kako je navela ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović ova je Čitaonica otvorena 2006. godine inicijativom tadašnjeg gradonačelnika Valtera Drandića i dogradonačelnice Vesne Petrović koji su prepustili knjižnici osmišljavanje programa, uređenje i opremanje prostora za osobe treće životne dobi. Kao najbolji prostor izabrana je bivša lokacija gradske knjižnice u samom centru grada.

- Zajednički nam je cilj bio da u Čitaonicu dolaze ljudi treće životne dobi, da svoje mirovinom stečeno vrijeme korisno i kreativno iskoriste, da i dalje ostanu što aktivniji u društvenoj zajednici i mislim da smo to postigli, rekla je Načinović te dodala par podataka koji prikazuju koliko su umirovljenici prigrlili ove prostore kao svoje.

Dakle, od početka 2007. godine do jučer u Čitaonicu je bilo upisano čak 2.314 članova, a ove je godine svoje članstvo obnovilo njih 897. Samo u ovoj godini Čitaonica je zabilježila preko 45 tisuća posjetitelja što znači da ju dnevno posjeti i do 150 ljudi. Oni su posudili više od 48 tisuća građe - novina, časopisa i knjiga dok su društvene igra posuđene 3.142 puta, navela je Načinović dodajući da se u početku primjerice krenulo s četiri Glasa Istre dok ih se sada kupuje sedam jer ga, kako veli, ujutro baš svi žele pročitati.

Osim čitanja novina i knjiga u Čitaonici se, navela je, organiziraju razne aktivnosti, kojih je ove godine bilo čak 87. U prostorijama Čitaonice vježba primjerice zbor "Zlatne godine", okupljaju se šahisti, organiziraju razna predavanja i izložbe, a svi se rado druže uz društvene igre, uređuju izloge čitaonice...

Gradonačelnik Boris Miletić, koji se odazvao rođendanskom slavlju, naveo je kako mu je drago što se iz godine u godinu mogu družiti te se i on prisjetio bivšeg gradonačelnika i dogradonačelnice koji su pokrenuli ovu inicijativu, a on s dobrom praksom nastavio. Time su postali, naveo je, prvi grad u Hrvatskoj koji je otvorio prostore namijenjene upravo ljudima treće živote dobi.

Na rođendanskom slavlju, osim torte, podijeljene su i potvrde polaznicima informatičkog tečaja, za uspješno pohađanje i stjecanje osnovnih informatičkih znanja. Ovaj je program informatičkog opismenjavanja za osobe treće životne dobi započeo 2006. godine, a do sada ga je završilo stotinjak korisnika.

Svoje diplome tako dobili Anamarija Božac, Fumica Drandić, Đula Erdeši, Zorka Lončar, Vesna Lukić, Snježana Martinčić, Guerina Medić, Ljiljana Stevanović, Dragan Šimić i Zorica Miloš te u drugoj grupi Branislav Bimbašić, Violeta Juvan, Ljuba Mrkić, Zeid Nuhić, Elio Ostović, Slava Pečvarac, Silva Radola-Šverko, Nataša Ugussi, Silvana Wruss i Bianca Zannini.

Dodajmo da su slavljenike i uzvanike glazbom zabavljali članovi Čitaonice Ljubo Milović na sintesajzeru i Zoran Milošević kao vokal. I na kraju, upisnina za cijelu godinu korištenje ove posebne knjižnice košta tek šest kuna. (B. PETROVIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter