Pula, Umag: Uvertira u Sportske igre mladih

Školarci od 12 do 15 godina natjecali su se na pulskom Forumu (M. ANGELINI)
Školarci od 12 do 15 godina natjecali su se na pulskom Forumu (M. ANGELINI)

Čak 200-tinjak učenika pulskih osnovnih škola danas se na Forumu okupilo na izlučnom natjecanju 17. sportskih igara mladih za odlazak na finalni događaj u Split ovog ljeta. Riječ je o najvećem sportskom amaterskom događaju u ovom dijelu Europe koji je samo prošle godine okupio više od 83 tisuće mladih sportaša. Na Forumu je za tu prigodu, koja se održava pod motom "Živimo život bez droge jer droga uzima život", montiran cageball, ograđeno malo nogometno igralište na kojima je 47 trojki igralo na ispadanje do postignutog pogotka.

Nedaleko od tog "borilišta" bilo je vrlo uzbudljivo promatrati deset momčadi u igri graničara. I dok je za cageball bilo predviđeno natjecanje 32 momčadi, puno se učenika željelo okušati u tom sportu pa je broj sudionika na kraju bio puno veći, a najboljim su se pokazali učenici momčadi Vidikovac 1 koji su u finalu bili bolji od Verude 4. S druge strane, u igri graničara posljednjih dana su se po pulskim školama održala preliminarna natjecanja pa je na Forum došlo deset ekipa. Najbolji su bili Kaštanjerci ispred Šijanaca, dok je u žongliranju najbolji bio Deni Ivanković (261 udarac), a najveća brzina udarca izmjerena je Diegu Bakoviću (51 km/h).

Sportske igre mladih ove godine uvertiru imaju u Istri kroz Coca Cola Cup. Tako je i današnja manifestacija na Forumu bila uvertira u službena pojedinačna natjecanja koja će se održati tijekom travnja i svibnja, dok u lipnju počinju finalna nadmetanja u ekipnim sportovima, a pobjednike također čeka besplatan boravak na završnici u Splitu ovog ljeta. Nadmetat će se u malom nogometu, uličnoj košarci, rukometu, odbojci, tenisu, stolnom tenisu, odbojci na pijesku, badmintonu i šahu.

Lijep sunčan dan bio je u četvrtak idealna kulisa i za mlade sportaše u Umagu. Oko 1.200 natjecatelja i navijača, školaraca, djece iz vrtića, ali i njihovih roditelja, nastavnika i sugrađana okupilo se na glavnom starogradskom trgu i igralo, odnosno navijalo u igri graničara i nogometu u kavezu.

U igri graničara, kao jednoj od deset sportskih disciplina Sportskih igara mladih, ali i u nogometu u kavezu natjecali su se učenici i učenice umaških osmoljetki - OŠ Marije i Line i Talijanske škole "Galileo Galilei". Najbolji u igri graničara plasirali su se direktno u finale koje će se održati na ljeto u Splitu, dok je cageball, u kojem su snage odmjeravali učenici u dobi od 12 do 15 godina, bio posebna atrakcija. Usto se, kao na dva prethodna natjecanja u Buzetu i Pazinu, mjerilo tko ima najjači udarac i tko može najduže žonglirati nogometnom loptom bez da mu padne na tlo.

U cageballu u kategoriji dječaka Leptirići su bili bolji od ekipe Petrovija, dok su kod djevojčica Tigrice pobijedile Teletabise. U graničaru Legende su bile bolje od Osmorice veličanstvenih. Najjači udarac loptom izmjeren je Filipu Joziću (61 kilometar na sat), dok je u žongliranju najbolji bio Adrian Garić s 34 udarca. (G. ROJNIĆ, T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter