Pula, Umag i Labin proglašeni pametnim gradovima

Grad koji se hvali svojom transparentnom upravom - Pula (Danilo MEMEDOVIĆ)
Grad koji se hvali svojom transparentnom upravom - Pula (Danilo MEMEDOVIĆ)

U Hrvatskoj su u 2016. godini pametnim gradovima, prema poslovnoj analizi Fine, proglašeni Zagreb, Pula, Umag, Labin i Ivanec. Na području pet pametnih gradova, u 2015. bilo je sjedište ukupno 39.315 poduzetnika. Od navedenoga broja, najviše je poduzetnika na području grada Zagreba (35. 089), a najmanji je broj poduzetnika na području grada Ivanca (205). Prema prihodu po zaposlenom, na prvom su mjestu poduzetnici u Zagrebu s 994 tisuće kuna; slijede poduzetnici Umaga sa 691 tisuću;, Pule s 477 tisuća; Labina s 395 tisuća kuna po zaposlenom te poduzetnici grada Ivanca. 

Boris Miletić, gradonačelnik Pule, tim povodom je izjavio: "Svaki moderan grad danas mora biti itekako svjestan svog utjecaja na cjelokupno društvo, te odgovornim upravljanjem mora stvoriti pozitivno poslovno okruženje i upravo to nastojimo svakodnevno činiti u Puli. Drago mi je da je naš trud prepoznat i što je usporedba rezultata poslovanja poduzetnika koja je FINA provela prema nizu pokazatelja još jednom jasno pokazala da je Pula zasluženo među najboljim, pametnim gradovima Hrvatske. Ponosan sam da su na listi pametnih gradova od njih pet čak tri iz Istre, što je rezultat dugogodišnjeg predanog rada i potvrđuje da je raditi i živjeti u Istri zbilja pravo zadovoljstvo".

Među najboljima

- Godinama smo jedna od najštedljivijih gradskih uprava u Hrvatskoj, što je rezultat financijski odgovornog i racionalnog poslovanja pri realizaciji svih gradskih projekata. Kontinuirano radimo na usavršavanju brojnih postojećih usluga koje pružamo i pronalaženju novih servisa za sve građane, kako bi se značajno smanjila potrošnja te istovremeno povećali standard i kvaliteta života.

Među prvima smo krenuli s objedinjenom javnom nabavom i cjelokupnim elektroničkim poslovanjem unutar gradske uprave, što nam je do danas omogućilo višemilijunske uštede i veću transparentnost poslovanja, što potvrđuju sva nezavisna istraživanja u kojima se Pula redovito svrstava među najtransparentnije uprave u Hrvatskoj, objasnio je pulski gradonačelnik Miletić i podsjetio da je i prema drugim istraživanjima, te časopisu Forbes, Pula uvrštena među deset najboljih gradova u Hrvatskoj za život i poslovanje.

Ove godine Pula je proglašena i jednom od 100 najodrživijih destinacija svijeta. Pula je prvi grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika po glavi stanovnika (67 na 1.000 radno sposobnih stanovnika), a pored vrijednih ljudi, razlog tako dobre poduzetničke je i u činjenici dokazanog transparentnog poslovanja gradske uprave i otvorenosti prema svim poduzetnicima.

- Na pozitivno poduzetničko okruženje ne utječu samo brojne mjere financijske koje kao grad pružamo poduzetnicima i koje se broje u milijunima kuna godišnje, već i razvoj kvalitetnih sveučilišnih programa i boravaka studenata u Puli, ali i činjenica da je svim pulskim mališanima u Puli, za razliku od mnogih drugih gradova, osigurano mjesto u vrtiću. Sve to u konačnici utječe i stvara pozitivno poslovno okruženje. Ulaganjem u razvoj poduzetništva, male komunalne akcije i kapitalne projekte, osiguravamo našem gradu ostanak u društvu najuspješnijih hrvatskih gradova, navodi Boris Miletić.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese naglašava kako je "nedvojbeno u 21. stoljeću da gradovi svoj strateški razvoj moraju prvenstveno temeljiti na potrebama svojih građana, u smislu pružanja najboljih životnih uvjeta u zdravom i održivom okruženju". (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter