Pula: Ukrasni makovi "niču" na rotoru

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Kao što su nam iz Hrvatskih voda najavili početkom godine obrazlažući uređenje površina uokolo velikog kružnog toka na ulazu u grad, jučer je započelo postavljanje svjetlećih stupova u obliku makova. Nove instalacije postavljaju se na zelenim površinama između dvije dvotračne prometnice obilaznice. Mnogi vozači ostali su zatečeni veličinom ovakvih "ukrasa" uz cestu, što im dodatno odvlači pažnju uz već postavljene rasvjetne čelične, bijele štapove na nasipu unutar samog kružnog toka. Još kada u konačnici iz tih štapova bude ispuštana vodena maglica - prema idejnom rješenju Deana Skire - dojam će biti potpun, ali i pažnja vozača privučena.

Zalijevanje sadnica

Da podsjetimo, na nasip su montirani čelični bijeli štapovi duljine od četiri do šest metara, odnosno 340 takvih štapova, od kojih je svaki drugačije dužine, nagnutih pod različitim kutovima, a u sebi imaju integrirane štrcaljke za vodenu maglicu koja će ispuniti prostor između štapova i nasipa uz prometnicu. Iako na fotografijama tako ne izgleda, makove, srećom, ne treba zalijevati, ali su jučer radnici ipak morali zalijevati zelene sadnice koje su se već dijelom i osušile.

S obzirom da se uskoro, za otprilike mjesec dana, očekuje potpuno otvaranje za promet velikog rotora na ulazu u Šijani, jasno je da je u tijeku finalizacija uređenja okolnih zelenih površina, stazica, kišnih vrtova u kojima je predviđena sadnja raznovrsnih biljnih vrsta. Kao i na "južnoj strani" prema obilaznici, tako i na dijelu prometnice prema Velom Vrhu, ugradnja svjetlećih stupova se nastavila tijekom jučerašnjeg dana, a iz Hrvatskih voda kažu da će i na ovom dijelu biti u obliku makova.

Rješavanje plavljenja

Valja reći da se cijeli ovaj projekt realizira radi rješavanja Šijanskog sliva. Ukupno obuhvaća površinu od 38,3 tisuće četvornih metara, a investicija Hrvatskih voda vrijedna je 35,87 milijuna kuna. Novi retencijski sustav, koji bi trebao spriječiti plavljenje ovog dijela grada, pogotovo dijela Industrijske zone u kojem su smješteni veliki trgovački lanci i trezori banaka, izvodit će se do pred početak turističke sezone. Namjera je oborinske vode s područja akumulirati u velikoj retenciji, ali i ostalim okolnim retencijama i kišnim vrtovima, odakle bi se trebale polako otpuštati u kolektor, koji zbog smanjenog kapaciteta kanalizacijskog sustava u Ulici 43. istarske divizije nije do sada mogao upiti vodu prilikom velikih oborina. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter