Pula: Ukradeno 112 kg bakra u Tehnomontu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osam sunčevih kolektora rastavljeno je i pokradeno u Brodogradilištu Tehnomont u Puli proteklih noći. Krađa je otkrivena u utorak te je izvještena policija koja je do kasno popodne obavljala očevid na mjestu događaja. Prema prvim informacijama pokradeno je oko 112 kilograma bakra.

Detalje iznio nam je rukovoditelj službe zaštite na radu Brodogradilišta Tehnomont, Branka Matijaševića koji nam je potvrdio događaj i pojasnio što u stvari ukradeno te kolika je materijalna šteta.

- Jučer smo primijetili da je došlo do krađe tako da sa sigurnošću ne mogu reći jeli ukradeno prošlu ili pretprošlu noć. Naime, nepoznata osoba je skinula osam sunčevih kolektora teških oko 30-tak kilograma i velikih dva četvorna metra te iz njih izvukla bakrenu ploču sa oko 17 metara cijevi, a sve iste veličine kao i sam panel. Sam bakar, odnosno ploča i cijevi teže oko 14 kilograma po svakom kolektoru. Materijalna šteta, što znači nabavka novih i montaža iznosi oko 15 tisuća kuna, što nije malo, kaže Matijašević.

Objasnio nam je da su solarni kolektori smješteni u krugu Tehnomonta, unutar ograđenog prostora te da su vrlo stručno razmontirani budući da nije pričinjena dodatna materijalna šteta nad onim što je od kolektora ostalo. Naime, počinitelj ili više njih su trebali skinuti kolektor i demontirati staklenu površinu te izvaditi bakrenu ploču sa zavarenim cijevima.

Matijašević kaže da ovo nije prvi slučaj krađe u njihovom dvorištu jer im je i prije nestajalo kablova. Policija će po okončanju očevida izvijestiti o događaju. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter