Pula uklanja reklame

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno je na adrese pulskih obrtnika i vlasnika tvrtki stigla obavijest iz Grada Pule kojom se nalaže da u roku osam dana od primitka obavijesti uklone svoje reklame sa svih javnih površina. Ne samo da je obavijest stigla kao grom iz vedra neba, vec je još veci apsurd što razlozi zbog kojih ih moraju ukloniti uopce nisu navedeni.

Kako su nas izvijestili pojedini obrtnici iz centra grada, u obavijesti se, uz rok u kojem moraju biti uklonjene reklame, navodi još samo "prijetnja" da ukoliko se reklama ne ukloni, slijedi kazna od 10 do 15 tisuca kuna. Takoder, obavijestili su nas da posljednjih dana komunalni redari šecu od vrata do vrata te upozoravaju vlasnike obrta i tvrtki da moraju skinuti svoje reklame, a sve to ponovno bez ikakvog objašnjenja.

"Ne razumijem o cemu se radi. Sve što znam je da moram skinuti reklamu za koju vec godinama placam naknadu, jer ukoliko to ne ucinim, kazna je 15 tisuca kuna", rekao nam je jedan vlasnik obrta kojemu je pristigla obavijest (podaci poznati redakciji). Pojasnio nam je da vec godinama ima ugovor s Gradom Pulom za reklamu uz cestu te da dosad nije bilo nikakvih problema, sve do prošle godine kada Grad Pula nije ni s kim produžio ugovor, pa tako ni s našim sugovornikom.

"Cijelu prošlu godinu Grad Pula nije naplatio ni kune za naknadu za reklame, a nisu nam produženi ni ugovori. Godišnje se od te naknade, prema mojim informacijama, prikupi oko dva milijuna kuna u gradskom proracunu i ne razumijem zbog cega taj novac nije uzet", rekao je naš sugovornik, pitajuci se hoce li zbog toga morati ponovno platiti proceduru koju je vec odradio. "Moram ukloniti reklamu da bih je možda vec sutra ponovno vratio i ponovno platio", ogorcen je naš sugovornik.

O kakvoj se obavijesti zapravo radi, pokušali smo doznati u nadležnom gradskom odjelu, gdje smo ukratko doznali da je rijec o gradskoj akciji kojom se namjerava uvesti reda u reklamiranje na javnim površinama jer je dosad vladao nered. Kao primjer se navodi reklamiranje na proceljima zgrada od kojih vecina nije placala nikakvu naknadu u gradski proracun. Zbog toga, ali i niza drugih stvari, poput dozvole konzervatora ukoliko se radi o javnoj površini u starogradskoj jezgri, Grad je odaslao zahtjeve da svi moraju ishodovati potrebne dozvole. (N. SOFTIC)

PROCITALI STE DIO TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter