Pula: Ukidaju se posljednja besplatna parking mjesta

Puno praznih mjesta, ali i nepropisnog parkiranja na Kaštelu (D. MEMEDOVIĆ)
Puno praznih mjesta, ali i nepropisnog parkiranja na Kaštelu (D. MEMEDOVIĆ)

U Puli je mjesta za parkiranje sve manje, barem kada je riječ o onim najtraženijim - besplatnim! Međutim, sve je teže naći i neko pod naplatom. Nakon što je nedavno ukinuto 15 mjesta pod naplatom u Dobrilinoj ulici, jučer je i Castropola uvedena u sustav naplate, pa su građani dobili još stotinjak mjesta za parkiranje, ali su stanari tog dijela grada izgubili i ono malo što su imali. Isto se sprema i onima na Danteovom trgu.

I dok se ukidanje 15-ak parkirnih mjesta u Dobrilinoj ulici te sedam u Smareglinoj opravdavalo rasterećenjem rive i smanjenjem "čepova" koji su se stvarali u centru grada, nesporna je činjenica da je to izazvalo popriličan problem vozačima koji svakodnevno ovdje traže mjesto za parkiranje prije odlaska na posao. Primjerice, prošlogodišnjim ukidanjem parkiranja u Dobrichevoj, Zadarskoj i Epulonovoj ulici kada je po procjeni "nestalo" 50-ak mjesta. I ondje je olakšan prolazak automobilima, ali za parkiranje i opet nema alternative. Isto vrijedi i za zabranu parkiranja duž rive, gdje je ukinuto najmanje 80-ak mjesta, a pogotovo za Kolodvorsku ulicu koja je godinama prihvaćala veliki broj vozila, a sada je, osim što se naplaćuju, označenih mjesta za parkiranje manje.

Pročelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat kaže pak da je osigurano više novih parkirališnih mjesta, iako ne u samom centru grada. Navodi, primjerice, Rojc gdje na središnji plato stane oko 370 vozila, a na njegovoj sjevernoj strani još 70. Dakle, više od 400 mjesta (najveće parkiralište pod naplatom, Karolina, ima 210 mjesta).

Ne treba zanemariti činjenicu da je i prilikom uređenja bulevara i s nogostupa te prometnice maknut velik broj vozila uljanikovaca. Oni su najprije mjesta potražili po Monte Zaru, a sada i u Rojcu. Na obje površine parkiranje se ne naplaćuje, kao što se ne naplaćuje niti uz pomoćno igralište kod stadiona Drosina gdje se može smjestiti oko 70 vozila. Usto, novih 250 parkirnih mjesta, ali pod naplatom, otvorio je Pula parking, ali, najveća površina, nasuprot Mljekari, nije po volji Puljana, a turisti za nju i ne znaju.

Uz površinu nasuprot Mljekari, gdje ima oko 200 parkirnih mjesta, na upravljanje smo dobili i 20-ak mjesta na lokaciji Marsovo polje 2 uz stadion, potom nekoliko mjesta "kod Čapalije", a uređujemo i površinu iza bivše Mehanike gdje ćemo osigurati 50-ak parkirnih mjesta, kaže direktor Pula parkinga Branislav Bojanić. (G. ROJNIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter