Pula: Ugledni predavači o značaju zadruga

Predstavljanje međunarodne konferencije (D. ŠTIFANIĆ)
Predstavljanje međunarodne konferencije (D. ŠTIFANIĆ)

Jučer je na Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", Sveučilišta Jurja Dobrile, predstavljena međunarodna konferencija "Co-operatives in local and regional development" koja će se održati od 25. do 28. lipnja u hotelu Park Plaza Histria.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su dekanica fakulteta prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlović, članica organizacijskog odbora konferencije, profesorica sa Sveučilišta Saint Mary (Kanada) i Predsjednica Međunarodnog saveza zadruga prof. dr. sc. Sonja Novković, član organizacijskog odbora konferencije, konzultant, gostujući profesor na FET-u dr. sc. Milford Bateman i član organizacijskog odbora konferencije i docent ekonomije na FET-u doc. dr. sc. Dean Sinković.

Križman Pavlović istaknula je važnost ove međunarodne konferencije koja će okupiti oko 200 znanstvenika, suradnika i praktičara koji će tijekom četiri dana raspravljati o zadrugarstvu kao obliku poslovanja.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića te Istarske Županije i Grada Pule. Započet će panelom za mlade doktorande koji će se održati 25. lipnja.

Uz bogat konferencijski program koji se održava u 12 sesija tijekom 26. i 27. lipnja svi sudionici posjetit će i dvije zadruge i to zadrugu Vodnjan i zadrugu "Dva roga".

Uvodnu prezentaciju konferencije održat će prof. dr. sc. Ha-Joon Chang (University of Cambridge, Faculty of Economics) koji je prema magazinu Forbes proglašen devetim najutjecajnijim misliocem na svjetskoj razini za 2013. godinu.

Novković je istaknula da se konferencija organizira u suradnji s Međunarodnim savezom zadruga (International Co-operative Alliance, ICA) koja zagovara interese zadruga, prenosi najbolju praksu i know how, jača njihovu izvedbu gradeći i nadzirući njihovo poslovanje i razvoj kroz vrijeme. Ugledni svjetski znanstvenici, stručnjaci, ali i studenti najavili su izlaganja na konferenciji u čijem će fokusu biti problematika poslovanja zadruga te aspekt socijalne ekonomije.

Na konferenciji će se govoriti o gotovo 170 znanstveno-istraživačkih radova i to od autora koji dolaze sa svih kontinenata. Zadnjeg dana konferencije 28. lipnja sudionici će posjetiti sajam pod nazivom "Sajam najboljih primjera hrvatskog zadružnog poduzetništva" koji će se od 8 do 19 sati održati na Gradskoj tržnici u Puli. Organizator sajma i partner ove konferencije je Istarski regionalni zadružni savez. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter