Pula: Učenici škole Stoja izradit će zdravu kuharicu

Predstavljanje projekta "Istarski zeleni pjat" (D. MEMEDOVIĆ)
Predstavljanje projekta "Istarski zeleni pjat" (D. MEMEDOVIĆ)

Rudija Pavličević, stručna suradnica na projektima u Zelenoj Istri i Olga Dabović-Rac, voditeljica Odjela za promociju i rano otkrivanje bolesti u službi Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije predstavile su u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc projekt pod nazivom "Istarski zeleni pjat".

Kako je navela Pavličević Zelena Istra je navedeni projekt aplicirala na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za školsku godinu 2013./2014. te dobila 50 tisuća kuna. Projekt će se provoditi u suradnji s projektnim partnerima Osnovne škole Stoja i Udrugom Istarski Eko Proizvod.

Kako je pojašnjeno, riječ je o odgojno-obrazovnom projektu o važnosti zdrave prehrane, suživota s prirodom i unapređenja zdravlja usmjeren na djecu i mlade osnovnoškolskog uzrasta. Prvi koraci provest će se u ovoj godini s 15 učenika osmih razreda škole Stoja, koji će istraživati ljekovito bilje Istre, učiti o njegovoj upotrebi, o ekološkoj proizvodnji, upotrebi sezonskih namirnica. U sklopu projekta posjetit će i ekološko imanje te slušati predavanje o pesticidima.

- Konačni cilj projekta je osmišljavanje e-knjige pod nazivom "Istarska zelena kuhinja" koju će uz pomoć stručnih suradnika te izvoditeljice projekta osmisliti, napisati i ilustrirati 15 darovitih učenika.

Knjiga će se tiskati u više od tisuću primjeraka te poslati u sve škole, gradska i županijska tijela kako bi se ukazala potreba educiranja o zdravoj prehrani, navela je Rudija te pozvala sve koji imaju neki autohtoni i zdravi istarski recept da ga pošalju na mail udruge [email protected] kako bi pomogli učenicima da izabranu one najbolje. Jer konačni cilj kuharice jest

osmišljavanje prijedloga jelovnika za školsku kuhinju škole Stoja, a koji će se temeljiti na sezonskim i regionalnim namirnicama, pripremljenim prema tradicionalnim istarskim receptima. (B. PETROVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter