Pula: Učenici poslali solarne ploče u stratosferu

Matija Jurcan, profesorica fizike Eva Ravnić i Dorian Štern-Vukotić (D. ŠTIFANIĆ)
Matija Jurcan, profesorica fizike Eva Ravnić i Dorian Štern-Vukotić (D. ŠTIFANIĆ)

Da svemir nije nepristupačan, dokazali su učenici pulske gimnazije koji su sudjelovali na natječaju Teama stellera "Balon stellar - stratosfera" i dobili priliku poslati svoj eksperiment u stratosferu, na visine od 30 tisuće metara.

Pulski tim, jedini iz Istre koji se uspio kvalificirati za ulazak u finale, odnosno samo lansiranje, činili su Matija Jurcan, učenik trećeg razreda matematičke gimnazije, koji je ujedno bio i voditelj tima, zatim maturant Dorian Štern-Vukotić te bivši učenik ove škole Marko Šegon, koji sada u Rijeci studira fiziku. Mentorica im je bila profesorica fizike Eva Ravnić.

Na natječaj je, kako doznajemo, pristigao veliki broj prijava, 21 eksperiment ušao je u selekciju, a samo njih 13 uspjelo je napraviti eksperiment na vrijeme i poslati ga u stratosferu, pa je uspjeh pulske ekipe itekako vrijedan pažnje.

Ovog tjedna planira se i samo finale natječaja, odnosno proglašenje najboljih eksperimenata. Kako nam je pojasnio Matija, njihov se eksperiment sastojao u tome da mjeri jakost solarnih panela na velikim visinama, odnosno da prouče kako bi se oni ponašali u svemiru. Pritom su trebali udovoljiti brojnim uvjetima natječaja pa i maksimalnoj gramaži za let u svemir.

- Projekt je krenuo nešto malo prije Nove godine kada smo kao škola dobili obavijest o ovome natječaju. U vrlo kratkom vremenu za poziv su se "zakačili" Matija i Dorian koji su u cijelu priču uključili i bivšeg kolegu. Naš je tim bio specifičan po tome što je vođa bio učenik, dok sam im je kao mentorica u svemu naravno pomagala, priča nam profesorica Ravnić, uz pohvale učenicima koji su na izradu eksperimenta utrošili puno vremena i truda, a eksperiment su i sami i financirali.

- Moram se ovom prigodom zahvaliti osobama koje su nam pomagale - Sandiju Šegoti koji nam je pomogao osmisliti način zapisa podataka, zatim Kreširimu Vukotiću, Metrisu koji nam je pomagao da simuliramo uvjete mjerenja te učenicima, našim kolegama, Josipu Maroviću i Danu Ušiću koji su nam pomagali sa završnim videom, naveo je Matija te dodao da zahvale idu i Zajednici tehničke kulture koja im je platila prijevoz projekta do Zagreba, gdje je bilo lansiranje, te profesorima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Davoru Horvatiću i Davoru Gracinu. (B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter