Pula: Učenici medicinske zadovoljni novim rasporedom

Učenici medicinske škole nezadovoljni odgovorom resornog ministarstva (M. ANGELINI)
Učenici medicinske škole nezadovoljni odgovorom resornog ministarstva (M. ANGELINI)

Pulska Medicinska škola jučer je donijela novi raspored kako bi odgovorila na zahtjeve učenika trećih razreda koji su se u petak pobunili zbog prevelike satnice uvedene novim petogodišnjim programom za medicinske sestre i tehničare. Sve dok se škola nije oglasila novom odlukom, ovi su srednjoškolci i jučer nastavili tražiti svoja prava.

- Svi smo bili u razredu, ali smo odbijali sudjelovati u nastavi, sada s novim rasporedom mislimo da će nam biti lakše, rekli su nam učenici koji su zbog novog petogodišnjeg programa krajem prošlog tjedna uputili otvoreno pismo Vladi.

Kako su nam javili učenici, a potvrdila ravnateljica Gordana Ćoso, sada će prva tri dana u tjednu imati teorijski dio nastave, a sljedeća dva praksu.

- Program je zaista zahtjevan, ali je zadan na nivou cijele države i njega škola ne može mijenjati. Ako će ovakav raspored polučiti zadovoljstvo među učenicima i ako će se tako oni uspjeti bolje organizirati i biti odmorniji i uspješniji u školi, mi ćemo biti zadovoljni, kazala je Ćoso.

Podsjećamo, učenici su se žalili da su premoreni jer su u školi cijeli dan, na praksi od 8 do 11 sati, a nakon toga teorijski dio slušaju do 15.30 i dulje ukoliko su na dodatnoj nastavi, a mnogi učenici putnici iz kuće izbivaju i deset sati, nakon čega im je učenje i pisanje zadaće gotovo nemoguća misija.

Iako će i dalje učenici trećih razreda biti obavezni odraditi svih 749 sati prakse godišnje, kazali su nam da su zadovoljni postignutim, ali ne i odgovorom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta jer im je odbilo njihove zahtjeve.

U odgovoru se navodi da je novi petogodišnji program uveden u okviru pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te da će učenici nakon što ga završe ostvariti pravo na automatsko priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija u zemljama članicama EU, čime im se otvara mogućnost zapošljavanja u tim zemljama. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter