Pula: Učenici Medicinske škole priključili se štrajku


Učenici Medicinske škole u Puli danas su u 11.30 sati odlučili započeti bojkot nastave čime su se priključili valu štrajka koji je prije dva dana započeo u Srednjoj medicinskoj školi iz Slavonskoga Broda, nastavio zatim u karlovačkoj, a najvjerojatnije će zahvatiti mnogo veći broj medicinskih škola u Hrvatskoj. Razlog nezadovoljstva ovolikog broja srednjoškolca koji se školuju za buduće medicinske sestre i tehničare treba tražiti u preopterećenosti nastavnim programom novog petogodišnjeg strukovnog kurikuluma.

Štrajk u Puli započeo je time što su srednjoškolci iznijeli stolice i demonstrativno sjeli ispred školske zgrade, a njihovi predstavnici organizirali izvanrednu sjednicu vijeća učenika na kojem su izložili zahtjeve djelatnicima škole. Učenici napominju da nemaju ništa protiv svojih profesora i ravnateljice, koji im izlaze ususret koliko mogu, već protiv sustava koji im je nametnuto takav tempo rada koji niti odrasli ne bi izdržali.

- U školi smo od sedam do 17 sati, bukvalno trčimo s prakse iz bolnice u školu na nastavu, ništa ne stignemo. Mnogo je učenika putnika, ja živim u Rovinju i svakog se dana dižem u 10 do 5 da bih stigla u školu, a doma sam u 18 sati. Umorni smo, uskoro će nama trebati infuzija da izdržimo, upozoravaju srednjoškolci.

Novi kurikulum, koji je na snazi već četiri godine, opće predmete svrstava samo u prva dva razreda, dok u ostala tri učenici imaju isključivo struku s nevjerojatnim ukupnim fondom od 4.600 sati. Dodatno opterećenje im predstavlja praksa. Lani im je praksa prebačena u školski predmet pa budući medicinske sestre i tehničari dodatno još 120 sati godišnje moraju završiti do 15. lipnja.

Štrajk nastavljaju i sutra, i to već u sedam sati. Priključili su im se i učenici prvih i drugih razreda jer ne žele da i oni uskoro prolaze isti dril.

- Štrajkat ćemo do daljega, dok se ne ispune naši zahtjevi, a to je rasterećenje satnice s 40 sati tjedno, odnosno osam sati dnevno, na 32 sata tjedno te uvođenje općih predmeta i bolje mogućnosti za državnu maturu, kazao je predsjednik vijeća učenika Martin Stojčević. (Maša JERIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.

 


Podijeli: Facebook Twiter