Pula u zvuku harmonike

U Pulu dolazi više od 400 harmonikaša iz cijele Europe
U Pulu dolazi više od 400 harmonikaša iz cijele Europe

Svečanim večerašnjim koncertom harmonikaškog orkestra OKUD-a Istra "Stanko Mihovilić", mješovitog pjevačkog zbora Cantus PoPuli te pulske harmonikašica Mateje Zenzerović koji počinje u 21 sat u velikoj dvorani pulskog Doma hrvatskih branitelja, službeno će se otvoriti 41. Međunarodni Susret harmonikaša u Puli, tradicionalna manifestacija u organizaciji OKUD-a "Istra". Tijekom četiri dana, u tri dvorane, nastupit će više od 400 harmonikaša svih uzrasta iz 13 europskih zemalja - Finske, Norveške, Njemačke, Italije, Češke, Slovačke, Poljske, Grčke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Natjecat će se u 11 solističkih kategorija, tri kategorije komornih sastava te u četiri kategorije namijenjene harmonikaškim orkestrima.

Nova "F" kategorija

Novost je uvođenje još jedne kategorije za soliste bez dobne granice, namijenjene prvenstveno mladim studentima koji time dobivaju priliku za stjecanje koncertnog iskustva te za afirmaciju na ovoj međunarodnoj sceni. Ta nova kategorija ponijet će naziv "F" kategorija (jedan krug s programom od 22 do 27 minuta) i pokrit će dosadašnju rupu između harmonikaša srednjoškolske dobi i seniora. Da je bila nužna, govori podatak da se za tu kategoriju prijavilo najviše natjecanja - njih 26.

Dosadašnja, pak, kategorija tog naziva postaje kategorija "Koncertist", koja postaje najzahtjevnija, najelitnija kategorija i jedina ima dva natjecateljska kruga, s ukupnim programom od 45 do 60 minuta, gotovo kao jedan cjelovečernji koncert.

Prema izvrsnosti

- Stručni odbor se zaista trudi mijenjati propozicije u skladu tehnološkim i pedagoškim napretkom, budući da sa kvaliteta sviranja harmonike podigla na višu razinu, kazali su jučer novinarima organizacijski voditelji 41. Susreta Tamara Ignjatović i Igor Krizman, dodajući: "Ide se prema izvrsnosti, ali pratimo se i stanje na harmonikaškoj sceni, i to za sve uzraste, a kako bi im, osim natjecanja, vrijedne suradnje s pedagozima i druženja, pomogli u razvoju karijere".

Ukupni nagradni fond iznosi 3.600 eura, a uz novčane nagrade i pehare, tu su još i druge posebne nagrade u obliku besplatnih sudjelovanja na drugim natjecanjima te majstorskih tečajeva.

Novost je da će se, kao neposredno post festum događanje, od 30. travnja do 3. svibnja održati Masterclass Mikea Vayrynena, što je izuzetna prilika mladim harmonikašima za usavršavanje s ovim izvrsnim virtuozom i pedagogom.

OKUD "Istra" organizator je susreta harmonikaša još od 1964. godine. Njen je pokretač bio Stanko Mihovilić, a manifestacija je vremenom afirmirala Pulu kao važan harmonikaški centar razvoja klasične harmonike. Najznačajnija je manifestacija takve vrste u regiji, a ubraja se i među najznačajnije u Europi. Ovogodišnje natjecanje odvija se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

U žiriju najugledniji glazbenici klasične harmonike!

Natjecatelje će ocjenjivati iznimno kvalitetan međunarodni žiri sastavljen od 22 eminentna pedagoga, koncertista, dirigenta i skladatelja.

- Ponosni smo što među članovima žirija imamo nekoliko zaista najuglednijih glazbenika klasične harmonike, a istaknuli bi Miku Vayrynena iz Finske (koji će preksutra u crkvi sv. Franje u 21 sat održati samostalni koncert), Stefana Hussonga iz Njemačke, Claudija Jacomuccija iz Italije i Borisa Lenka iz Slovenije, naglasili su jučer voditelji manifestacije Tamara Ignjatović i Igor Krizman. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter