Pula u znaku antičkih zanata

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Od Portarate pa sve do Foruma, uključujući park Grada Graza gdje se nalazi rimski tabor, Pulu su preuzeli Rimljani te njezine stanovnike i goste odveli u daleki svijet antike. Antičkoj su se priči pridružila i djeca pulskih vrtića koja su, predvođena gladijatorima, u jutarnjim satima prodefilirala gradom.

Kako se nekada mljelo žito, kako kuhalo te obrađivao kamen ali i ukrašavalo cvijećem i voćem vidjeti se moglo ispod Zlatnih vrata ili, da budemo točniji, Slavoluka Sergijevca čiji bi članovi obitelji zasigurno bili ponosni gledajući na svoje "zemljake" kako ručno pletu košara ili obrađuju keramiku i drvo.

Nažalost, prijepodne je po gradu toliko pržilo sunce da su rijetki sve to razgledavali, a oni koji jesu komentirali su kako svemu samo nedostaju robovi koji bi ih, dok gledaju, hladili lepezama.

Na Forumu je u petak otvoren svojevrsni antički sajam na kojem obrtnici i trgovci izlažu svoje originalne proizvode izrađene prema starim antičkim recepturama i nadahnute rimskim povijesnim razdobljem. Osim neizbježnih drvenih mačeva i oklopa, nakita, kožnih predmeta, pripravaka od ljekovitog bilja ima tu i nekih stvari koji baš i ne pripadaju u antičko razdoblje, poput tuševa i plastičnog nakita… Inače, sajam radi i u subotu, od jutra pa sve do 13 sati te ponovo od 18 do kasno u noć.

Nešto življe bilo je u petak prijepodne u parku Grada Graza gdje su mališani u sklopu Međunarodnog rimskog tabora uživali u treninzima gladijatora, njihovoj opremi te se i sami okušali u mačevanju.  (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter