Pula: U vrtiće upisana 504 mališana

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Objava konačne liste reda prvenstva za upis u dječje vrtiće za pedagošku godinu 2014./2015. bila je tema današnje konferencije za novinare koju su održale zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović i predsjednica Povjerenstva za provođenje upisa djece u dječje vrtiće Sanja Subotić.

- Moram naglasiti da Grad Pula provodi jedinstvene upise za gradske i privatne vrtiće. Poziv je objavljen 15. svibnja i roditelji su mogli upisivati svoju djecu od 6. lipnja i to u dva gradska i 22 privatna vrtića. Potom je osnovano sedmeročlano povjerenstvo koje je u proteklom periodu zasjedalo deset puta.

Privremena lista objavljena je 17. lipnja, a nakon perioda od pet dana za žalbu, u kojem je pristiglo ukupno 20 prigovora roditelja, ali ih je svega tri uvaženo, utvrđena je konačna lista, iznijela je ukratko kronologiju Puh Belci te naglasila da se lista može pogledati na web stranicama Grada i vrtića, gdje se nalaze i obavijesti o javljanju u matični vrtić i terminima za razgovor s roditeljima.

Ukupno je, kaže Puh Belci, pristiglo 672 zahtjeva, a upisano je 504 djece, od kojih 253 u jaslicama, a 251 u vrtićima.

- U odnosu na lani upisano je 30-ak djece više, jer smo lani upisali ukupno 475 djece. Kao Grad zadovoljni smo takvim rezultatom jer smo dozvolili upis svoj djeci koja udovoljavaju kriterijima. Također, udovoljili smo i svim roditeljima koji su svoju djecu željeli upisati u privatne vrtiće, bez obzira na limit koji smo ranije imali od 650 djece, i nismo uvjetovali da prvo moramo popuniti mjesta u gradskim vrtićima, pojasnila je Puh Belci.

U žalbenom roku uvažena su tri zahtjeva nakon što su ažurirani podaci u HZMO-u, dok su od stotinjak odbijenih, dva imala nepotpunu dokumentaciju, u 48 slučaja roditelji nisu imali prebivalište u Puli, u 52 slučaja djeca nisu imala napunjenih 12 mjeseci, a u 8 slučaja su povučeni zahtjevi za upis u vrtić. Zbog onih koji nisu napunili godinu dana Grad je osigurao jednu jasličku skupinu koja će se puniti kako djeca budu punila 12 mjeseci.

Krizmanić Marjanović dodala je da je i u trosatnom programu upisano 11 djece, dok je Subotić dodala kako će Povjerenstvo Gradu, uz konačnu listu, proslijediti i izvješće s prijedlozima za poboljšanje sustava koji bi se mogli razmatrati za iduću godinu. Kako je rečeno, ostaje sportski program u vrtićima na Verudi i Monte Zaru za što roditelji plaćaju dodatnih 150 kuna.

Ostaje i skupina za djecu s autizmom u vrtiću Kamenjak, gdje djeluju i dvije skupine u dežurstvu koje su otvorene do 20.30 sati za roditelje koji rade u smjenama. Namijenjene su djeci od jasličkog do predškolskog uzrasta koja su upisana u redovni program, ali zbog potreba roditelja dolaze u 10.30 sati i ostaju duže u tim skupinama.

- Iduće godine pojačat ćemo i stručnu službu jer ćemo od 1. rujna zaposliti dva psihologa i jednog defektologa-rehabilitatora jer se za tim stručnjacima pokazala potreba u radu s djecom, rekla je Puh Belci. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter