Pula u tri godine uštedjela više od 10,2 milijuna kn

Pula se može pohvaliti i vodećom pozicijom u primjeni novih tehnologija (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Pula se može pohvaliti i vodećom pozicijom u primjeni novih tehnologija (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Grad Pula spada među najštedljivije gradske administracije u Hrvatskoj, pokazali su podaci Ministarstva financija o poslovanju jedinica lokalne samouprave koje je u svom istraživanju obradio Jutarnji list.

Po tom istraživanju, od ukupno 127 gradonačelnika njih 27 povećalo je troškove za zaposlene u 2011. godini, i to za više od 15 posto u odnosu na 2009., kad su došli na vlast. S druge je strane njih 18 smanjilo troškove za zaposlene za više od 5 posto, i to tijekom 2010. i 2011. godine.

Kako doznajemo iz pulskog Odsjeka za informiranje, u proteklom mandatu Grad je smanjio broj zaposlenika sa 197 na 168, što je nešto više od 16 posto.

- S obzirom da Grad Pula ima status "velikog grada", na temelju zakonskih odredbi preuzeli smo niz novih obveza i ovlasti zbog kojih smo bili primorani zaposliti nove osobe. Tako je Grad bio dužan ustrojiti novu službu za reviziju, čime je broj službenika povećan za jednu osobu.

Početkom 2008. godine u nadležnost Grada prenesene su ovlasti izdavanja lokacijskih dozvola i potvrda projekata (bivše građevinske dozvole) koje je do tada obavljao Ured državne uprave. Zbog toga je Grad morao preuzeti i sedam djelatnika državne uprave, pojašnjavaju u Odsjeku za informiranje. Dodaju da su bili dužni zaposliti i stručnjaka za provođenje zaštite na radu.

- Unutarnjom preraspodjelom dugoročno su ostvarene značajne financijske uštede, koje u trogodišnjem razdoblju iznose više od 10,2 milijuna kuna. Mi smo prva uprava u Hrvatskoj koja je uvela e-poslovanje, čime smo postigli bolju organizaciju i veću učinkovitost. Na taj način potvrđujemo vodeću poziciju u primjeni novih tehnologija i drago nam je da smo postali grad koji služi kao primjer drugim javnim upravama, rekao je gradonačelnik Boris Miletić.

Iz Grada poručuju da su značajne uštede ostvarili objedinjenom javnom nabavom pa je tako u 2008. godini na uredskom materijalu ušteđeno više od 416 tisuća kuna, a do kraja 2014. godine predviđena je ušteda koja premašuje 3 milijuna kuna. Na električnoj energiji od 2012. do 2013. godine ušteđeno je skoro 450 tisuća kuna.

Također, po zadnjem istraživanju GONG-a o transparentnosti i dostupnosti informacija, Grad Pula zauzeo je visoko treće mjesto na listi najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter