Pula: U tri dana hitna intervenirala 45 puta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velike vrucine posljednjih dana izazvale su povecan broj intervencija pulske Hitne pomoci. Kako doznajemo od voditeljice dr. Ksenije Družetic Božic, tijekom vikenda su intervenirali sveukupno 35 puta, dok je u ponedjeljak do 15 sati zabilježeno desetak intervencija. Osim zbog posljedica velike vrucine, pomoc su pružali i zbog povreda na moru te kronicnim bolesnicima.

Družetic Božic kaže da su velike vrucine zasigurno jedan od uzroka povecanih intervencija te apelira na gradane, posebno kronicne bolesnike, da se pridržavaju uputa lijecnika, odnosno da ne izlaze na otvoreno u najtoplijem dijelu dana, da izbjegavaju vece napore te piju dovoljno tekucine.

Vrucine su tijekom vikenda odnijele jedan život. Radi se o starijoj osobi koja je bila srcani bolesnik.

Pulska turisticka ambulanta takoder bilježi povecan broj pacijenata. Kako su nas izvijestili, dnevno ondje pomoc zatraži 30 do 40 ljudi, no zasad nije bilo intervencija uzrokovanih velikim vrucinama. Najcešci razlog zbog kojeg turisti dolaze u ambulantu je visoka temperatura te razni ubodi ili opekline. Zbog vrucina mnogi osjecaju vrtoglavicu, slabost, umor i iscrpljenost.

I na Pazinštini je povecan, i to za pedesetak posto, broj intervencija vezanih za tipicne ljetne sezonske pojave, kao što su ubodi kukaca (najcešce ose i mravi), zabilježen je cak i jedan ugriz zmije, ali bez ozbiljnih posljedica, ljudi se javljaju i zbog alergija, opekotina od sunca te manjih ozljeda na moru, uglavnom ogrebotina i uganuca.

Od dr. Helene Vlacic, voditeljice labinske nispostave Doma zdravlja doznajemo da su u nedjelju morali na teren jer je mlada osoba gotovo dehidrirala, zaboravivši na potrebu više tekucine uslijed rastucih Celzija. Nemarnost je spašena infuzijom. (GI)

Sutra do 33
Prema prognozi vremena na web stranici meteo-info (www.meteo-info.hr), i naredna dva dana ocekuje se izrazito toplo vrijeme u Puli. Nakon 34 stupnja u ponedjeljak, u utorak bi se živa trebala zaustaviti na 33 stupnja Celzija, a u srijedu tek na stupanj manje. Cijeli tjedan UV zracenja bit ce preko 8, a rashladivanje se, prema prognozi na stranici, ocekuje tek u subotu, kada se predvida naoblaka i ugodnih 25 stupnjeva Celzija. Talijanski meteorolozi (www.meteo.it) rashladenje u Puli predvidaju pak vec u petak.


Podijeli: Facebook Twiter