Pula: U subotu Ucvirkenfest i Mirisi i okusi Istre

Organizatori Ucvirkenfesta Vlado Orlić i Renato Perc (Regional Express)
Organizatori Ucvirkenfesta Vlado Orlić i Renato Perc (Regional Express)

Ove subote, 9. veljače, u organizaciji agencije Avenue i Budimira Žižovića te pokrovitelja Tržnice, Grada Pule i Turističke zajednice Istarske županije, na pulskoj će se tržnici održati 12. Ucvirkenfest.

Organizatori će od 10 do 11 sati posjetiteljima manifestacije ponuditi oko 300 besplatnih porcija žličnjaka s ucvirkima i nešto ucvirki za degustaciju. Od 11 do 12 sati na katu zgrade tržnice nudit će se orzoto s ucvirkima i suhim rebrima, mladi sir s mrvljenim žmarama, pogačice s črčkima, pešt od čvaraka na palenti, zampone s tartar umakom i cigare od duvan čvaraka.

Sve delicije od čvaraka kuhat će Ljudevit Sabo, a za veselu atmosferu pobrinut će se bend Bevanda.

- Ruralno je to jelo koje se prošverca na gradski stol, teško i masno, koje je industrija prerade mesa pokušala rafinirati prešanjem do iznemoglosti. Međutim, unatoč negativističkom urbanom stavu prema ucvirkima, čvarak se žilavo drži stola i postaje prava dragocjenost izvan klasičnog objeda, osobito uz kukuruzni kruh, uz oštro domaće piće ili vino, poručio je Žižović govoreći o "sociološkoj dimenziji čvaraka".

Ako nema kukuruznoga kruha, veli Žižović, onda ide i uz pšenični stari, da bi valjda djelovao što više seljački. Čvarak je dobrodošao zimi čak i najzakletijim korisnicima biljnih masnoća, tvrdi Žižović, jer će im smanjiti opasnost od stvaranja kamenca na žuči. Preporuča se svakako uz njega jesti češnjak, koji smanjuje kolesterol, ili pak kapulu koja pomaže jetri pri silnom poslu oko razlaganja čvarkovih masnoća.

"Čvarak je jelo bogatih seljaka i siromašnih građana, jelo ljubitelja jake hrane i začina, takozvanih napaljenih gurmana, ali i probirljivaca za trpezom te produhovljenih bonkulovića. Čvarak je nekad bio sporedni proizvod pri topljenju masti, no danas bi se moglo tvrditi suprotno. Živjelo Njegovo Visočanstvo – čvarak!", zaključio je Žižović.

Istovremeno, u organizaciji Tržnice održat će se i tradicionalna manifestacija Mirisi i okusi Istre, kada će posjetitelji moći uživati u autohtonim istarskim proizvodima i suvenirima. Izlagači će na štandovima pored fontane nuditi svoje proizvode od 10 do 13 sati. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter