Pula: U subotu akcija Kupujmo hrvatsko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu ce se na Karolini održati tradicionalna akcija Hrvatske gospodarske komore "Kupujmo hrvatsko". Od 10 do 18 sati Puljanima i njihovim gostima predstavit ce se više od 150 raznih izlagaca, od kojih cak 34 iz Istre, te dvije udruge - Razvoj i Istarski gušti.

Na štandovima ce se moci razgledati i po promotivnim cijenama kupiti najrazlicitiji proizvodi - od knjiga, nakita i suvenira, autohtonih istarskih gastro proizvoda, radne odjece do pekarskih i slasticarskih proizvoda. Iz ostalih ce se županija Istranima predstaviti vina, likeri, domace štrudle i pekmezi, kupinova i malinova vina, ekološka sredstva za pranje, djecja odjeca, ali i preradevine od mesa poput kulena, kulenove seke, cvaraka i slanine...

Ove je godine, kako je na predstavljanju akcije rekla Gordana Klancic-Soric, naglasak na ekološkoj proizvodnji pa ce posjetitelji moci uživati u proizvodima poput ekološki proizvedenog sira i meda, tjestenine s nojevim jajima, ekološki proizvedenih sokova, džemova i marmelada...

Kako je naveo Damir Sirotic, tajnik Županijske komore Pula, "Kupujmo hrvatsko" je najprepoznatljivija akcija Gospodarske komore te je prepoznaje više od 95 posto gradana. Akcija se svake godine razvija pa se tako u sklopu nje održavaju i dvije dodatne manifestacije - projekt "Vrijedne ruke", kojem je cilj promovirati kvalitetne autohtone proizvode izradene u kucnoj radinosti ili malim obrtima, i "Be CROative", koji je medunarodni pandan ovom sajmu te mu je cilj promicati kvalitetne hrvatske proizvode u inozemstvu.

- Ovom se akcijom želi potaknuti kupovina kvalitetnih hrvatskih proizvoda i gradanima ukazati na to da kupnjom takvih proizvoda doprinose ocuvanju industrijskih kapaciteta i, što je danas posebno važno, radnih mjesta u Hrvatskoj. Kupovinom domacih proizvoda štite se radna mjesta, razvija domace gospodarstvo, osiguravaju sadašnje i buduce mirovine te prosperitet buducih generacija, naveo je Sirotic i napomenuo da su hrvatski gradani to i sami prepoznali te je ova akcija uvijek iznimno posjecena.

Akcija "Kupujmo hrvatsko" zapocela je još 1997. sa željom da se prepoznaju, oznace i izdvoje kvalitetni hrvatski proizvodi kojima se dodjeljuju znakovi "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta". Pravo korištenje znaka "Hrvatska kvaliteta" do danas je zaslužilo 235 proizvoda, a "Izvorno hrvatsko" njih 116.

Nositelji ovih znakova u Istarskoj županiji su Istarski kamen Kamen d.d. iz Pazina, osvježivac zraka Shake, ICE BIS - Poslovno informacijsko rješenje Verzije 4.5, solarni kolektor SKT 40, cajna peciva bez bijelog šecera tvrtke Delicia iz Buzeta te Caffe Monte iz Rovinja. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter