Pula: U strojarnici lifta izbio požar

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

"Već više od mjesec dana čujemo da se u motoru lifta nešto događa. S obzirom da nam je smješten točno iznad glave, znali smo po noći čuti kako škripi i cvili toliko da bi nas taj zvuk znao i probuditi, a lift nije bio u pogonu. Zvali smo na broj telefona koji je zalijepljen u liftu da dođe ovlašteni serviser i znam da su dolazili, ali jesu li i što napravili, ne znam", tim nam je riječima, sa suzama u očima, ispričala stanarka zgrade u Ravenskoj 6, jučerašnji događaj u kojem je u nešto manje od sat vremena požar u potpunosti uništio lift.

- Nekih sat vremena nakon što se sve dogodilo doživjela sam zapravo pravi šok. Počela sam razmišljati da je unutra mogla biti moja kćerka ili njen 15-godišnji sin, moj unuk, koji odlazi sada na treninge ili vani. Mogli su stradati! Moglo se to dogoditi bilo kome i u bilo koje doba dana i noći i da unutra ostane zatvoren čovjek. Ma strašno, ne mogu o tome niti misliti jer me odmah preplavljuje panika. Samo nas je sreća spasila da nitko nije bio unutra od moje obitelji ili netko od susjeda, i da nitko nije stradao, rekla nam je nadalje sugovornica, vidno uznemirena cijelim događajem.

A prema službenom zapisniku vatrogasaca, požar je izbio 16. srpnja oko 7.40 sati u strojarnici lifta stambene zgrade u Ravenskoj ulici. Nitko nije ozlijeđen, ali je nastala materijalna šteta od više desetaka tisuća kuna.

Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Pula ugasili su požar oko 8.30 sati, a policijski službenici su zajedno s inspektorom zaštite od požara obavili očevid na mjestu događaja.

Obavljenim očevidom utvrđeno je da je zbog tehničkog kvara na instalacijama upravljačke kutije izbio požar, u kojem su nastala znatna termička oštećenja upravljačke kutije te zidova u prostoriji. U svezi događaja podnijeli su izvješće nadležnom državnom odvjetništvu", piše na kraju priopćenja.

- Ne znam što je uzrok požara, iako je s liftom znalo biti problema. Uostalom, radi već 40 godina pa ne možemo niti očekivati da će uvijek raditi besprijekorno, ustvrdio je drugi susjed.

No, da je problema ipak bilo saznajemo također na zadnjem katu gdje su neki stanari uočili mokre fleke na zidovima, najvjerojatnije zbog propuštanja krovišta.

Smatraju da bi to i mogao biti uzrok požara s obzirom na obilne kiše koje su pale, pa je možda, kažu stanari, voda izazvala kratki spoj, a on požar. Kako bilo, nadaju se da će netko od nadležnih ili pak osiguranje podmiriti taj trošak jer su se zalihe poprilično ispraznile zbog nedavne plinofikacije zgrade.

Od upravitelja zgrade EKI inženjeringa doznali smo da su i oni sudjelovali u očevidu, zajedno s procjeniteljem iz osiguravajuće kuće te predstavnikom nadležnih policijskih službi.

- Mi kao upravitelji još nemamo informaciju uslijed čega je izbio požar u strojarnici lifta. Točan uzrok znati ćemo nakon dobivenog izvještaja policije. No, mogu reći da je ovlašteni serviser redovno servisirao dizalo i da su redovno obavljani godišnji pregledi, kako je to i propisano.

Trenutno prikupljamo ponude za sanaciju štete da bi se dizalo čim prije vratilo u funkcionalno stanje, rekao je direktor EKI inženjeringa Eduard Cinkopan koji ipak nije želio komentirati izjave stanara tek je neslužbeno ustvrdio da nikakve prijave o curenju vode na instalacije dizala nisu dobili. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter