Pula: U Splitskoj dimovodi na fasadu, a dim u stanove

Zgrade u Splitskoj (M. ANGELINI)
Zgrade u Splitskoj (M. ANGELINI)

Zadnjih godina stanari bloka zgrada u Splitskoj ulici u Puli, od broja 2 do 12, muku su mučili s toplanom. Nedavno im je uveden prirodni plin pa su mogli birati hoće li za grijanje i toplu vodu koristiti novi energent ili pak to činiti na električnu energiju, umjesto preskupe toplane, no pojavio se, barem tako tvrdi jedan od stanara, novi problem.

- Susjedi iz Splitske 4, na šestom i sedmom katu, postavili su nakon uvođenja prirodnog plina završetak dimovoda na fasadu zgrade. Međutim, ti se dimovodi nalaze ispod mog stana i meni dim kroz prozor ulazi u stan. Zbog toga više ne mogu ostaviti otvoren prozor i nisam siguran, a imam bolesnu suprugu koja boravi u toj prostoriji. Osjeti se smrad, soba bude puna dima.

Obratio sam se vlasnicima tih stanova, ali kažu da imaju ovjerene projekte. Ipak, svejedno smatram da su dimovod trebali izvesti do krova, da nikoga ne bi ugrozili. O svemu sam obavijestio upravitelja zgrade i čekam da naprave izvid, kaže Milko Apostolovski, stanar Splitske 6, koji smatra i da se na ovakav način ne smije nagrđivati izgled fasade zgrade.

Direktor Plinare Dean Kocijančić govori da dimovodi na fasadi ne bi bili dozvoljeni kad ovlašteni projektant ne bi za to izradio projekt, što znači da su sigurno zadovoljene sve norme.

- Za kraj dimovoda koji izlazi na fasadi zgrade propisano je da bude udaljen pola metra lijevo i desno od bilo kakvog prozora te metar i pol u visinu. To treba ostati slobodna površina, pojašnjava direktor Plinare.

Zanimljivo, na drugoj strani grada, u Viškoj ulici 26, korisnik prirodnog plina koji stanuje na trećem katu, a ranije je također imao ispuh dimovoda na fasadi uz svoj prozor, natjeran je da izradi novi dimovod i sprovede ga do krova zgrade po fasadi. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter