Pula: U Slovenskom domu otvorena knjižnica

Jasmina Ilić Draković u novootvorenoj knjižnici SKD-a Istra
Jasmina Ilić Draković u novootvorenoj knjižnici SKD-a Istra

U Slovenskom domu u Puli danas je otvorena knjižnica s više od tisuću knjiga, od kojih je velika većina na slovenskom jeziku. Knjižnica je otvorena na najveći slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, kojim se obilježava godišnjica smrti velikog pjesnika Francea Prešerna.

- Malo nas je, raštrkani smo po cijelom svijetu, ali se ne damo, rekla je predsjednica Slovenskog kulturnog društva Istra iz Pule Klaudija Velimirović, koja je pozvala građane da dođu u knjižnicu koja se nalazi na adresi Držićeva 2. Njen fundus nije namijenjen isključivo članovima Društva već i ostalim građanima.

- Uzmite knjigu, televizija će vas samo iznervirati. Knjige obogaćuju naš jezik, a u njima su sadržane i plemenite riječi pisaca iz cijelog svijeta, poručila je Velimirović. Kako čujemo, u knjižnici se neće samo posuđivati knjige nego će se održavati i čitalačke večeri.

Čast da prerežu vrpcu i otvore knjižnicu pripala je Nevi Stančić i Tei Gačeši. Stančić je recitiranjem poezije sudjelovala i u kratkom kulturno-umjetničkom programu, dok je Marija Jan pročitala možda najpoznatiju Prešernovu pjesmu "Magistrale". Svoje pjesme čitala je Damjana Pezdirc, a Štefanija Sliško napisala je pjesmu posebno za otvorenje knjižnice, koja govori kako je došlo do njenog otvaranja. Na violini su zasvirali Silvano Kalagac i Srečko Savretić, svaki sa posebnom točkom. Prisutne je pozdravila i tajnica SKD-a Jasmina Ilić Draković.

Proslava Perešernovog dana nastavlja se u subotu u 19 sati u Zajednici Talijana - Circolu. Tu će biti održana priredba za sva slovenska kulturna društva u Istri. Članovima pulskog slovenskog društva pridružit će se tako prijatelji iz Buzeta, Poreča, Umaga, Labina i Lovrana. Cjelovečernji koncert izvest će ženski pjevački zbor Zimzelen iz Mirna iz Slovenije, a nastupit će i harmonikaš Bojan Metelko iz Ljubljane. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter