Pula: U rekordnoj godini 260 tisuća turista

13 posto više britanskih gostiju zahvaljujući festivalima Outlook i Dimension (M. ANGELINI)
13 posto više britanskih gostiju zahvaljujući festivalima Outlook i Dimension (M. ANGELINI)

"Možemo biti zadovoljni jer smo lani ostvarili rekordnu godinu, budući da je Pulu posjetilo gotovo 260 tisuća turista s 1,4 milijuna noćenja", rekla je na sjednici Skupštine Turističke zajednice Grada Pule, direktorica Sanja Cinkopan Korotaj.

- Bilježimo povećanje od 23 posto dolazaka domaćih gostiju zbog brojnih kongresa i sportskih priprema. Treba izdvojiti dolazak britanskih gostiju koji su ostvarili povećanje od 13 posto, a to je značajno jer su se gosti Outlooka i Dimension festivala ustalili. Povećanje slovenskih gostiju je 11 posto, a lagani porast dolazaka bilježe i turisti iz Mađarske, Francuske i Poljske. No, unatoč vrlo pozitivnim rezultatima noćenja i dolazaka, ne smije se zanemariti negativni rezultati na također bitnim tržištima poput Njemačke, Italije, Nizozemske i Rusije, iznijela je direktorica pulske TZ.

Istaknula je i to da je protekla godina bila značajna po broju koncerata u Areni, kao i bogatijim programom festivala Outlook i Dimension. Tijekom godine, TZ Pula je sufinancirala održavanje više od 150 manifestacija kulturnog, zabavnog i sportskog karaktera.

 Turistička zajednica je ostvarila osam posto više prihoda od planiranog, a radi se o iznosu od deset milijuna kuna.

Za projekt osvjetljenja Uljanikovih dizalica Svjetleće divove podignut je kredit u iznosu od 873 tisuće kuna, a od donatora je dobiveno 830 tisuća kuna. Kako su sredstva donatora dijelom isplaćena nakon plaćanja računa, ostvareno je 36 posto više sredstava na ovoj stavci. Višak će se za istu namjenu utrošiti u ovoj godini, kada se plaća drugi dio troškova. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter