Pula: U proračunu za 2014. uvažena mišljenja građana

Za predškolski odgoj osigurano je 48,6 milijuna kuna (M. ANGELINI)
Za predškolski odgoj osigurano je 48,6 milijuna kuna (M. ANGELINI)

Na sjednici pulskoga Gradskog vijeća usvojen je proračun za 2014. godinu u iznosu od 365,8 milijuna. Radi se o najvažnijem dokumentu Grada koji osigurava njegovo normalno funkcioniranje,  potiče njegov razvoj te garantira sredstva za gradske odjele.

- Proračun za iduću godinu je stabilan, likvidan i realan. Važno je istaknuti da je također socijalan jer je njime predviđeno više od 17 milijuna kuna direktnih potpora, rekao je Miletić prilikom obrazlaganja, podsjetivši na uvođenje riznice i objedinjavanja javne nabave čime su ostvarene znatne uštede.

Miletić je naglasio da je gradska uprava prije donošenja proračuna obišla mjesne odbore i uvažila mišljenje građana. Rekao je da su proračunom također osigurane subvencije za gospodarstvo i njegov razvoj, da živimo u doba krize kada su potrebna nova radna mjesta te da bi bivše vojne objekte valjalo staviti u funkciju. Pozvao je stoga na zajedništvo i potporu proračunu jer je realan i ostvariv. Proračun je na koncu izglasan bez ijednog glasa protiv, no uz suzdržanu oporbu.

Iz proračuna za 2014. godinu najviše - 152,9 milijuna kuna ili 41 posto ukupnih sredstava izdvojit će se za društvene djelatnosti, odnosno za predškolski odjel, školstvo, sport, kulturu, socijalnu skrb, razvoj civilnog društva, zdravstvenu zaštitu i tehničku kulturu. Za predškolski odgoj osigurano je 48,6 milijuna kuna, za školstvo 28 milijuna, sport 26,2 milijuna kuna, kulturu 24,7 milijuna kuna, socijalnu skrb 17,5 milijuna, za razvoj civilnog društva četiri milijuna, zdravstvenu zaštitu 2,7 milijuna te 996 tisuća kuna za tehničku kulturu. Za EU-projekte Diva, Movesmart, Youth Adrinet, Boškarin s krumpirom, Adrifort, Obnova kamene dekoracije grbova iduće se godine izdvaja tri milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 887 tisuća eura od čega će grad sufinancirati iznos od 153.401 eura, a EU 733.681 eura.

Što se tiče rashoda, isti su kao i usvojeni proračun. Pročelnica financija Vesna Sajić prilikom obrazlaganja istaknula je da je Grad likvidan i da ispunjava sve svoje obveze.


Podijeli: Facebook Twiter