Pula u Programu urbanog partnerstva u Beču

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Nakon iznimno uspješne konferencije pod nazivom "Gradovi bez korupcije - gradovi s budućnošću" koja je u prosincu protekle godine održana u Ljubljani, Grad Pula na poziv Svjetske banke sudjeluje na međunarodnom Programu urbanog partnerstva u Beču od 10. do 12. veljače. Prema priopćenju pristiglom iz Odjela za informiranje, istaknuto je da program okuplja brojne gradonačelnike, predstavnike javnih uprava i civilnog društva iz cijele regije, a ovogodišnja tema bavi se gradovima kao urbanim sredinama na usluzi građanima. Ovom je prilikom Grad Pula ponovno prikazan kao grad primjer po pitanju otvorenosti i transparentnosti rada te uvođenju novih tehnologija.

Pomoćnica pročelnika Ureda Grada Pule Lovorka Hajdić Golja prisutne je upoznala s e-Poslovanjem koje je u rad gradske uprave uvedeno još 2008. godine i zahvaljujući kojemu je Pula prepoznata kao jedna od najtransparentnijih javnih uprava u Hrvatskoj.

- Ključ antikorupcijske borbe je u transparentnosti, a naša je obaveza biti na potpunoj usluzi svim građanima, i to je nešto na čemu ćemo uvijek inzistirati, kazala je Hajdić Golja, koja je također predstavila i ostale implementirane projekte poput elektroničkog potpisa, e-Konzultacija, objedinjenog upisa u vrtiće e-Vrtića, usluge plaćanja putem e-Računa i e-Uplatnica i brojne druge.

Na konferenciji su o primjerima dobre prakse govorili gradonačelnici i predstavnici brojnih europskih gradova. Zamjenica gradonačelnika Beča Maria Vassilakou govorila je o razvojnim smjerovima glavnog austrijskog grada te izazovima stvaranja novih urbanih, zelenih prostora otvorenih i dostupnih svima, a koji su temelj održivog rasta i razvoja.

Zamjenica gradonačelnika Bilbaa Ibone Bengoetxea Otaolea kazala je da se ovaj baskijski grad od velike poplave iz 1983. godine do danas, uvelike promijenio i postao jedan od najpoželjnijih gradova za život. "Bilbao je u procesu deindustrijalizacije i pretvara se u grad koji je u punom smislu grad na usluzi građanima. Imamo brojna ulaganja u infrastrukturu i sustavno radimo na uvođenju novih usluga", kazala je zamjenica gradonačelnika. Zanimljivo izlaganje, među ostalim, imao je i bivši gradonačelnik bolivijskog La Paza Ronald MacLean Abaroa koji je podijelio svoja iskustva na području borbe protiv korupcije i mjerama za njezinu prevenciju.

U sklopu trodnevnog programa održano je i nekoliko panel diskusija na kojima su sudjelovali gradonačelnici i predstavnici javnih uprava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter