Pula: U podrumu uzgajao marihuanu

Zaplijenjene stabljike indijske konoplje (M. ANGELINI)
Zaplijenjene stabljike indijske konoplje (M. ANGELINI)

Ukupno 79 stabljika indijske konoplje raznih veličina, od kojih je većina bila spremna za berbu, pronašli su policijski službenici Odjela kriminaliteta droga PU istarske u improviziranom laboratoriju smještenom u podrumu kuće u Koparskoj ulici u Puli.

Za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama osumnjičen je 23-godišnjak iz Pule, koji je uhićen 4. ožujka oko 15 sati ispred kuće u kojoj, u jednom od dva stana, živi s obitelji.

Nad Puljaninom je provedeno kriminalističko istraživanje te je u srijedu navečer predan u pritvorsku jedinicu, a danas mu je sudac istrage Županijskog suda u Puli odredio zadržavanje u istražnom zatvoru.

Tim su povodom danas u PU istarskoj načelnik Sektora krim-policije Enes Bećić i glasnogovornica Uprave Nataša Vitasović održali konferenciju za novinare.

- Temeljem operativnih saznanja od suca istrage ishodovan je nalog za pretragu stana i prostorija te je u Koparskoj ulici otkriven priručni laboratorij za uzgoj marihuane. Nađeni su i precizna digitalna vaga, 231 gram osušene i u paketima za prodaju spremne marihuane, ali i automatska puška sa spremnikom, 106 komada streljiva, 135 grama baruta, vježbovni detonator i vježbovna bomba, kazao je Bećić. Dodao je da zbog nađenog oružja protiv Puljanina slijedi i prijava zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih sredstava.

Osumnjičeni je, po Bećićevim riječima, tijekom prosinca 2013. godine prilagodio podrumske prostorije stana za uzgoj marihuane tako da je uklonio dio betonske ploče da bi visinu podruma prilagodio rastu biljaka, a ulaz u podrum osigurao je kroz jednu od soba u stanu, presijecanjem druge betonske ploče.

Ne bi li uspješno uzgojio indijsku konoplju odnosno osigurao svjetlost biljkama, 23-godišnjak u podrum uveo struju i improviziranim cijevima i ventilatorima osigurao izmjenu zraka.

- Od pronađenih biljaka sušenjem bi se dobilo oko šest kilograma marihuane namijenjene prodaji, a njezina vrijednost je oko 30.000 kuna, procijenio je Bećić. Dodao je da postoji sumnja da je mladić, koji dosad nije bio prijavljivan za zloporabu droga, ali je policiji "bio operativno zanimljiv", jednu berbu već obavio.

Odgovarajući na pitanja novinara Bećić je kazao da policija nema saznanja da je Puljaninu netko pomagao u uzgoju.

- Sada smo sigurni da zaplijenjene stabljike sadrže više od 0,3 posto THC-a, a koliko točno, doznat ćemo nakon njihova vještačenja u Centru "Dr. Ivan Vučetić" u Zagrebu, zaključio je Bećić. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter