Pula u plusu za 25 tisuća noćenja

Najviše gostiju u Pulu je stiglo iz Njemačke i Austrije
Najviše gostiju u Pulu je stiglo iz Njemačke i Austrije

Iako Istra, za razliku od ostatka Hrvatske (osim Primorsko-goranske županije) bilježi minuse u turizmu ove godine - tri posto manje dolazaka i dva posto manje noćenja - Pula se može pohvaliti da je zabilježila značajan plus u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna.

To možda, ako je suditi po gradskim ulicama, i ne izgleda tako jer se uobičajene gužve čine manjima nego prošlih sezona, a prometni kaos pripisuje se radovima koji su u tijeku. No, činjenica je da okolne općine bilježe minuse pa je vjerojatno stoga i manje gostiju po pulskim ulicama. Primjerice, najbliža, turistički izuzetno snažna Općina Medulin, iz koje u Pulu u obilazak stiže veliki broj gostiju, bilježi minuse u odnosu na prošlu godinu.

No, Pula nema razloga za nezadovoljstvo. Tako je u razdoblju od Nove godine do posljednjeg dana srpnja Pula zabilježila 126,5 tisuća gostiju, što je za 6.200 više nego lani (120,4 tisuće), odnosno pet posto, a gosti su ostvarili gotovo 640 tisuća noćenja, što je pak za 25,5 tisuća noćenja, odnosno četiri posto, više u odnosu na prvih sedam mjeseci 2012. godine (tada su ostvarene 623,4 tisuće noćenja).

Valja napomenuti da Puli tek predstoje kolovoz i rujan, u kojem se očekuje veliki broj gostiju s obzirom na održavanje dvaju dobro posjećenih štinjanskih festivala, Outlooka i Dimensionsa.

- Vidljivo je povećanje u kategoriji malih iznajmljivača i kampova. Povećanje kod kampova rezultat je podizanja kvalitete kampa Brioni i kvalitetne usluge kampa Stoja, a na rezultat je utjecaj imalo i lijepo vrijeme.

Usto, registrirano je više od 200 novih malih iznajmljivača i tisuću novih postelja u privatnom smještaju pa je samim time došlo i do povećanja noćenja, komentirala je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulske Turističke zajednice. (piše G. ROJNIĆ, snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter