Pula: U petak sastanak zbog (ne)ispravnih dimovoda

Gradsko vijeće Pule
Gradsko vijeće Pule

Na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća među pregršt zanimljivih pitanja, od uređenja kupališta Valkane i Stoja, gradnje Gradskog bazena, borbe i prevencije protiv ovisnosti, broja riješenih predmeta legalizacije, te novosti oko izgradnje dionice Šijana - Peličeti, izdvojilo se ono nezavisnog vijećnika Mauricija Licula, koji je od direktora Herculanee Igora Starog zahtijevao odgovor kada će se riješiti pitanje neispravnih dimovoda zbog kojih je građanima onemogućen prelazak na prirodni plin.

Stari je vijećnike izvijestio da su stigli odgovori dvaju nadležnih ministarstava u kojima se navodi da su ministarstva i dalje mišljenja da se ne prelazi na novi energent te da zgrade nemaju potrebu izrađivati novu projektnu dokumentaciju ukoliko zatečeno stanje odgovara projektnoj dokumentaciji prema kojoj su zgrade izgrađene.

Ukoliko, pak, ima promjene, rekao je Stari, ministarstva smatraju da se svaka promjena treba zasebno ocijeniti. Stari je istaknuo da dimnjačari nisu ovlašteni za odobrenje već samo projektanti, te je pozvao stručnjake i građane za isti stol kako bi se problem riješio.

Licul je, međutim, netočnim nazvao te navode istaknuvši da su ministarstva ponovno dala građanima za pravo, te zatražio dostavljanje cjelokupne dokumentacije nakon čega je gradonačelnik Boris Miletić najavio sastanak s građanima u petak, kada će se pokušati riješiti ovaj dugotrajan problem.

- Nije nam u interesu građane voditi u trošak, ali nam je dužnost čuvati njihove živote. Sve je dobro dok nešto ne krene po zlu, a u Puli su zbog eksplozije plina neki završili u zatvoru. Potrudit ćemo se da komunalna poduzeća ne stvaraju građanima nove troškove i sigurno nećemo raditi protiv njih, ali ne može se zahtijevati kršenje propisa. Plinofikacija se provodi da bi građani i gospodarstvo bolje živjeli i ovaj ćemo problem riješiti, ali stručnjaci moraju jamčiti da je sve prema pravilima, zaključio je ovu raspravu Miletić.

Na pitanje vijećnika Ivana Lasića (SDP) o uređenju gradskih kupališta nakon prošlogodišnjih oduzimanja koncesija i poništenja ugovora, Miletić je, pak, izvijestio da je namjera financijama privatnih investitora urediti kupališta, pogotovo Valkane, te da će se izmjenama Detaljnog urbanističkog plana Valkane pokušati učiniti  atraktivnijim kako bi se privuklo investitore.

- Ukoliko je moguće, umjesto proračunskim novcem, kupališta bi uredili privatni investitori i stoga želimo DPU Valkane prilagoditi današnjim vremenima i osvježili ga kako bi privukli investitore. Ove godine kupališta će urediti naša komunalna poduzeća, a potom bi investicije, koje se procjenjuju na 7-10 milijuna kuna, odraditi privatnici, zaključio je gradonačelnik. (G. ROJNIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter