Pula: U petak odluka o razrješenju ravnatelja Babića

Anton Babić (S. NIKETIĆ/CROPIX)
Anton Babić (S. NIKETIĆ/CROPIX)

U petak će se na sastanku školskog odbora Strukovne škole u Puli odlučivati o razrješenju ravnatelja Ante Babića nakon što je prosvjetna inspekcija utvrdila da je upisano sedam učenika koji nisu prešli upisni prag. U školi smatraju da ravnatelj nije zaslužio takvu sankciju jer se nije ničime okoristio, već je omogućio učenicima, kojima je do praga nedostajalo od dva do pet bodova, da se školuju za željeno četverogodišnje zanimanje.

Ravnatelj je to učinio u dogovoru s upisnom komisijom, nastavničkim vijećem i školskim odborom, a učenici su upisani na nepopunjena mjesta, dakle nije uskraćen upis drugima. Upravo zbog toga je cijeli kolektiv zaposlenika stao u obranu ravnatelja, pismeno tražeći od ministra Željka Jovanovića da ravnatelju, kojemu je ovo zadnja školska godina službe, omogući dostajan odlazak u mirovinu.

Ukoliko školski odbor odbije razriješiti ravnatelja, a što je vrlo vjerojatno da će se dogoditi, ministar ima diskrecijsko pravo sam odlučiti o njegovoj smjeni, a k tome može i raspustiti školski odbor. U tom slučaju Odsjek za prosvjetu pri županijskom Uredu državne uprave imenuje povjerenstvo koje preuzima ulogu školskog odbora te postavlja v. d. ravnatelja. Procedura je takva da se Babić ne može žaliti na oduku, već mu preostaje jedino sudska tužba.

Kao što je poznato, slučaj kaštelanske škole u kojoj su upisana 42 učenika bez dovoljno bodova potaknuo je ministarstvo da prosvjetnoj inspekciji naloži ispitivanje upisa. Inspekcija je provedena u 118 srednjih škola, u njih 27 utvrđene su nepravilnosti, a u 14 teške povrede propisa među kojima je i Strukovna škola. No, dok je u nekima otkriveno da su ravnatelji upisivali preko veze uzimajući mjesta boljima ili su to činili izvan natječaja, u pulskoj školi toga nije bilo te niti jedan učenik nije oštećen. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter