Pula u osam mjeseci ostvarila 1,5 milijuna noćenja

Boris Miletić i Marinela Kolić (Neven LAZAREVIĆ)
Boris Miletić i Marinela Kolić (Neven LAZAREVIĆ)

Pula ima izvrstan turistički rezultat: od početka godine do 31. kolovoza ostvareno je 1,46 milijuna noćenja, devet posto više nego u istom razdoblju lani. Pulu je pak posjetilo 281.038 gostiju, čak 15 posto više nego lani. Te je podatke danas u Areni novinarima iznio pulski gradonačelnik Boris Miletić, istaknuvši da je ovo još jedna  fantastična, rekordna godina. 

- U porastu su i dolasci s emitivnih područja. Nijemci bilježe rast od tri posto, Austrijanci 13, a Talijani devet posto, što nas posebno veseli zato što je jedno vrijeme talijansko tržište stagniralo. Velik je porast dolazaka britanskih turista, 26 posto. Vjerujem i da festivali koji se odvijaju na pulskom području tome znatno doprinose. Bilježimo i rast korejskih turista od 79 posto, te 19 posto iz SAD-a. Na Bike Week stigla je cijela grupa motorista iz Los Angelesa koja ovdje ostaje sedam dana. Pula se sve više prepoznaje kao city break destinacija. Želim istaknuti da brojne manifestacije koje se održavaju u našem gradu, kao i naša bogata povijest, sigurno doprinose promicanju Pule, ali i povećanju broja dolazaka te ostvarenih noćenja iz godine u godinu, rekao je Miletić. Istaknuo je odlične najave za rujan kojima pridonosi lijepo vrijeme. 

- Ostvarujemo petogodišnji kontinuirani rast, od 2011. do danas. Dakle, rast nije slučajan, on je rezultat kontinuiranog rada, rekao je Miletić. Dodaje da su najave za rujan izuzetno dobre.

- Naravno, morat ćemo pričekati kraj mjeseca pa ćemo moći vidjeti i konkretnu statistiku. Do kraja godine sigurno ćemo premašiti 1,5 milijuna noćenja, možda ćemo se približiti brojci od 1,6 milijuna, no pričekajmo kakav će biti rujan, kakvo nas vrijeme očekuje. Listopad, studeni i prosinac donose nešto manje brojke, tako da već danas možemo konstatirati da će ovo biti rekordna godina, izjavio je Miletić.

Marinela Kolić, voditeljica informative u Turističkoj zajednici Pule, dodala je da je od početka godine do konca kolovoza u pulskim hotelima i turističkim naseljima ostvaren rast noćenja od jedan posto, u hostelima 32, kampovima pet, u nautičkom turizmu 14, a u privatnom smještaju, koji čini trećinu ukupnog smještaja, čak 22 posto. Napomenula je da gotovo sva tržišta bilježe porast noćenja, dok su Rusija i Srbija u padu od šest, odnosno četiri posto.

Ne manjka ni posjetitelja u Areni, rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

- Danas bismo trebali premašiti brojku od 300 tisuća. Jučer smo zabilježili dan s više od 299 tisuća posjetitelja u Amfiteatru. Uspjeh je tim veći zna li se da smo povećali cijenu ulaznica za 25 posto (za odrasle 50, a djecu 25 kuna), tako da bilježimo i veliko povećanje prihoda. Prihodi od prodaje karata ove su godine 20 posto veći u odnosu na lani, iako je broj posjetitelja ostao jednak, i sad smo blizu 12 milijuna kuna. Kad pribrojimo posjete ostalim objektima, dolazimo do skoro 350 tisuća posjetitelja u ovoj godini, rekao je Komšo. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter