Pula: U OŠ Veli Vrh proradio solarni suncokret

Solarni treker se, poput suncokreta, okreće Prema suncu (M. ANGELINI)
Solarni treker se, poput suncokreta, okreće Prema suncu (M. ANGELINI)

Osnovna škola Veli Vrh u Puli četvrta je, od deset izabranih, škola u Hrvatskoj u kojoj je postavljen, a danas i pokrenut, solarni treker, uređaj koji se, poput suncokreta, tijekom dana okreće za suncem. Solarni treker proizvodit će određenu količine energije za potrebe škole, a glavni mu je cilj edukacija učenika o upotrebi alternativnih izvora energije.

- Grad Pula obavezao se da će do 2020. godine smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 20 posto, pa ovim uređajem i mi dajemo mali doprinos tome. Edukacija će biti namijenjena učenicima trećih i šestih razreda, a također će učenici drugih škola moći iz prve ruke vidjeti kako se koriste alternativni izvori energije, rekla je ravnateljica Karmen Kranjec. Dodala je da će, čim vrijeme dopusti, učenici posaditi suncokrete oko solarnog trekera kako bi pratili okreće li se uređaj baš poput cvijeta.

Projekt Solarni suncokret provodi program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), njegova je vrijednost 400 tisuća kuna, a financira ga Hrvatski telekom. Uz UNDP, edukaciju u deset škola provodit će Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i udruga Eko Kvarner.

- Pula je poznata kao grad s jakom alternativnom scenom u gotovo svim umjetničkim područjima, pa je i korištenje alternativne energije logičan izbor, istaknuo je UNDP-ov asistent na projektu Zoran Kordić.

U ime sponzora Darko Ušić, viši menadžer u T-HT-u, kazao je da se trekeri mogu nadograđivati što otvara školi mogućnosti da poveća udio obnovljivih izvora energije. Nakon javnog predstavljanja ovog uređaja, održana je edukacija za nastavnike. U pulskoj školi s učenicima će na projektu raditi Mirza Salihović, profesor tehničke kulture i Ivana Kelava, profesorica fizike.

S novoinstaliranim solarnim fotovoltnim uređajima škole će svake godine bilježiti niže račune za struju za otprilike dvije tisuće kuna. Učenici će moći pratiti informacije o količini proizvedene električne energije putem sustava na internetu na kojem će se moći vidjeti koliko je koji "suncokret" proizveo električne energije i usporediti sa solarnim trekerima u drugim školama. Kad se postave i pokrenu svi sustavi, više od tisuću učenika proći će svake godine poduku o solarnoj energiji. (M. JERIN; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter