Pula: U nedjelju kiša nakon 50 dana suše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neobicno ovogodišnje ljeto nikako da završi, polovicom rujna temperature zraka i dalje su svakodnevno iznad 30 stupnjeva Celzija, a suncani i sparni dani potvrduju da ljeto i dalje traje.

Nakon najsuncanijeg kolovoza sve ukazuje na to da ce i ovogodišnji rujan biti najsuncaniji u povijesti pracenja vremena na podrucju Istre.

Nedavno završen kolovoz bio je najsuncaniji mjesec u povijesti pracenja vremena u Puli u kojem su baš svi dani bili suncani. Slicno se nastavilo i tijekom rujna, do polovice mjeseca vec je zabilježeno novih 14 suncanih dana, a sve prognoze pokazuju da ce ih i u drugoj polovici biti još barem desetak!

Posljednja ozbiljnija kiša u Puli pala je prije punih pedeset dana, odnosno još u srpnju. Rezultat je dugotrajna suša s vrlo neugodnim posljedicama za najveci dio istarskog poluotoka.

Ovogodišnja je suša u Istri svakako najjaca i najduža koju pamtimo posljednjih desetljeca. Pri tome svakako treba spomenuti da je nad sjevernim podrucjima Poluotoka situacija nešto povoljnija, kiše je bilo nešto više iako su visoke temperature i na tom podrucju ostavile vidljiv i neugodan trag.

Prva ozbiljnija promjena vremena ocekuje se tijekom iduceg vikenda, tocnije u nedjelju, kad ce doci do naoblacenja, a vrlo vjerojatno i do prve ozbiljnije kiše u Puli nakon punih pedeset dana.

U ponedjeljak se ocekuje bura i znacajan pad temperature zraka. Kiša i bura nece dugo potrajati. Vec se u utorak ocekuje razvedravanje, a stabilno i suho vrijeme bi nakon toga trebalo potrajati sve do kraja mjeseca. Temperatura zraka ce još jednom znatno porasti iako se više nece popeti do 30 stupnjeva Celzija.

Za nekoliko dana, u petak 23. rujna, u 10 sati i cetiri minute, u vrijeme ovogodišnje jesenske ravnodnevnice, i službeno zapocinje jesen.

Dolaskom jeseni uskoro stiže i kišna sezona. Posljednjih su godina jeseni izuzetno kišovite uz mnogobrojne poplave širom Istre.

Nakon dugotrajne suše još se jednom ocekuje kišovita jesen, ceste i obilne kiše mogle bi uskoro stici i to ce, po svemu sudeci, u iducim mjesecima biti najveca opasnost koju od vremenskih prilika ocekujemo u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter