Pula: U Monteparadisu počeo 11. Antifa festival

Izložba fotografija spomenika antifašističkoj borbi
Izložba fotografija spomenika antifašističkoj borbi

Prvi dan 11. Antifa festivala održanom u Monteparadisu u Rojcu protekao je u znaku dva predavanja, jednog o stanju antifašističkih spomenika u Hrvatskoj a drugog o antifašizmu u postjugoslavenskom filmu.

Denis Mikšić iz Karlovca govorio je o situaciji sa spomenicima posvećenim NOB-u u 2. svjetskom ratu koji se od 90-ih godina uništavaju ili jednostavno propadaju a nema se volje da ih se obnovi, niti jasne ideje da se išta učini s njima i u krajnjoj liniji da ih se pusti tako uništene upravo kao svjedoke vremena kada su uništavani. Najviše se zadržao na miniranom spomeniku ispred Hrvatskog muzeja arhitekture u Karlovcu, rad Vanje Radauša i Drage Iblera te na spomeniku koji je projektirao Vojin Bakić u Petrovoj gori gdje se nalazila partizanska bolnica. U Hacklabu su također izložene i fotografije spomenika antifašističkoj borbi snimljenih u Puli, Rijeci i Karlovcu.

Drugo predavanje koje su u sklopu projekta Antifašistički dani vodili Riječani Damir Batarelo, Saša Stanić i Dragan Rubeša krenulo je tezom da antifašizam u postjugoslavenskom filmu ne postoji te zaključili kako govore o temi koja praktički ne postoji. Jednostavno, nakon sloma Jugoslavije u državama koje su se osamostalile nisu snimani filmovi koji bi bili u pravom smislu riječi antifašistički. - Kod nas je antifašizam stigmatiziran jer se ta riječ povezuje s komunizmom kao najgorom riječi na svijetu, kazao je Stanić primijetivši da se pod egidom antikomunizma dopušta širenje fašizma.

Nakon predavanja u Monteparadiso klubu u podzemlju Rojca nastupili su Summonibng Morbid Head iz Rijeke, Left To Starve iz Karlovca i Duge Rese te Bosonogo Djetinjstvo iz Zadra. (NAPISAO Mladen RADIĆ/ SNIMIO Manuel ANGELINI) 

 


Podijeli: Facebook Twiter