Pula: U MMC-u Luka izlaže Davor Kliman

Davor Kliman ispred svojih djela (V. ŠILIPETAR)
Davor Kliman ispred svojih djela (V. ŠILIPETAR)

Davor Kliman, pulski likovni umjetnik i ravnatelj Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, sinoć se samostalno predstavio najnovijim radovima u galeriji Multimedijalnog centra Luka. Izložbu su u ime HDLU-a Istre otvorili predsjednica društva Dorina Vlakančić i autorov kolega slikar Andi Pekica.

Zadnji Klimanov ciklus nastavak je faze predstavljene u pulskoj galeriji Milotić, a riječ je o radovima čija estetika zaziva slikarstvo pedesetih godina 20. stoljeća. Autor u potpunosti odbacuje kist i uglavnom se služi valjkom pa je stoga ciklus obilježen tipografskim odnosno grafičkim pristupom stvaralaštvu.

Višeslojan, analitičan i kompozicijski egzaktan, Kliman poseže za znatno šarenijim i jarkijim koloritom odnosno naglašenijim toplo-hladnim akordima, koji u konačnici i čine njegovo slikarstvo rukopisne egzaktnosti apstraktne provenijencije.

- Izloženi radovi nastali su u proteklih godinu i pol, nakon moje zadnje samostalne izložbe. Papir, platno i boja zamijenili su materijale kojima sam se služio prethodnih godina, poput drveta i lima ili pak videoradove.

Napustivši prethodne motive memorijskih zapisa istarskih pejzaža, mora i stvari koje me okružuju, novi radovi pretočili su se u seriju gestualno-kolorističko jakih slika lišenih motiva. Uživajući u samom procesu stvaranja, nastao je niz od pedesetak novih slika, čiji uži izbor publika upravo ima priliku vidjeti, napisao je autor u deplijanu koji prati izložbu.

Davor Kliman rođen je u Puli 1966., gdje je završio i Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, likovnu kulturu, odjel kiparstvo u klasi prof. Žarka Violica. Od 1994. predaje kao profesor stručnih predmeta pri Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Dosad je izlagao na 40 skupnih izložbi u Puli, Rijeci, Splitu, Rovinju, Zagrebu, Milanu, Ljubljani i New Yorku te na 14 samostalnih izložbi. Sudjelovao je na tri kiparska simpozija: Vinkuran-Cavae Romanae 1996.,1997., Trieste-Trebiciano, Il Dialogo Delle Forme 1997.

Javne skulpture: Banjole - Stotem (kamen), Medulin - Stotem za more (kamen), Trst - Stotem za Lindu (kamen, drvo). Bavi se i videom, slikarstvom, grafikom i scenografijom. Član je HDLU-s Istre od 1995., a predsjednik je bio od 2002. do 2005. godine.

Izložba traje do 10. prosinca, a organizirao ju je HDLU Istre uz financijsku pomoć Grada Pule. (V. ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter