Pula u labirintu povijesti


"Kako bismo mogli opisati hod pulskom Rivom dug tri stotine godina? Sigurno kao raskošni mozaik kratkih meditacija, dojmova, prizora koji prolijeću, fragmenata, najrazličitijih događaja i neočekivanih razgovora", veli Andrej Bader, autor izložbe "Tri stoljeća Pule kroz tri kućna broja" koja prati gospodarski i tehnološki razvoj najjužnijeg istarskog grada kroz 19., 20., i 21. stoljeće. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 24. studenog u 19 sati kod zgrade Politehnike.

Što će sve posjetitelji ove zanimljive izložbe moći vidjeti, saznajemo od Andreja Badera.

- U Stožernu zgradu (Admiralitet), Pro Concordiu i kuću Wassermann, ući ćemo vremeplovom fotografija, jer se u njima zrcale sva nevidljiva pitanja i odgovori. Od grafike pulske luke iz 1817. godine sve do znatiželjnih studenskih lica na Politehnici 2016. godine. Pokušat ćemo otkriti grad u vrijeme njegovog zlatnog gospodarskog uzleta. Sklopit ćemo prijateljstva s nepoznatim ljudima, s ljudima iz prohujalih vremena. Ali nećemo biti okrenuti samo prošlosti već i sadašnjosti i budućnosti, sve dok se na našem mjestu ne nađe netko drugi tko kao i mi sada promatra Pulu u labirintu vremena, ističe.

Organizator izložbe je Politehnika Pula - Visoka tehničko-poslovna škola, za organizatora je potpisan Davor Mišković, a uredništvo čine, uz Miškovića i Alida Perkov te Kristijan Matas, dok su Baderovi suradnici u postavu izložbe Stanko Guštin i Tibor Dinka.

Autorske i povijesne fotografije, razglednice, karte, ilustracije ustupili su Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Arheološki muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre, Politehnika Pula, Visoka tehničko-poslovna škola, Sveučilišna knjižnica u Puli i Grad Pula.

Od Badera saznajemo da Politehnika Pula, odnosno Visoka tehničko-poslovna škola djeluje u dvije povijesno intrigantne zgrade: u kući Wassermann i u zgradi Pro Concordie. Dok je Wassermann izgradio svoju raskošnu kuću 1880. godine, na Pro Concordiu se trebalo čekati do 1887. godine kada je zgrada sagrađena.

- Kad prođete pored zgrade Politehnike, pogledajte strop ulaznog središnjeg predvorja (koji je otvoren javni prostor) i vidjet ćete zidne slike koje će vas vratiti u neko drugo vrijeme. Restauratori su 2009. istražili ulazno predvorje palače, a 2010. s nadležnom su konzervatoricom, Natašom Nefat, restaurirali pronađene starije zidne crteže na stropu ulaznog predvorja. U prosincu 2010. restauratorska istraživanja proširena su na unutrašnjost sjevernog krila Politehnike i svima je zastao dah. Ispod dugogodišnjih naslaga žbuke otkrivene su freske/oslici iz 19. stoljeća. Radi se o prekrasnim dekorativnim oslicima klasicističke provenijencije, izvedenim tehnikama šabloniranja i liniranja, kao i slobodnim potezima kista na bazi šablonskih predložaka. Nakon izvršenih istraživanja Politehnika, Grad Pula i Konzervatorski odjel u Puli donijeli su odluku da se dotični zidni oslici u cijelosti otkriju, restauriraju i prezentiraju, zaključuje Bader. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter